ELECCIONS AL PAÍS CENTREEUROPEU

Kurz s'imposa a Àustria i podrà elegir soci de govern

Els conservadors capitalitzen la desfeta de l'extrema dreta, que perd 10 punts després d'un escàndol de corrupció, mentre verds i liberals es catapulten

zentauroepp50125709 the leader of austria s people s party  oevp  sebastian kurz190929201611

zentauroepp50125709 the leader of austria s people s party oevp sebastian kurz190929201611 / JOE KLAMAR

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sebastian Kurz tornarà a repetir com a canceller d’Àustria  i podrà elegir el seu soci de govern. Després que al maig una moció de censura interrompés abruptament el seu primer mandat al capdavant del país, aquest diumenge el jove líder conservador ha portat el Partit Popular (ÖVP) a una clara victòria electoral, segons els sondejos a peu d’urna, que li atorguen fins a un 37,2% dels vots.

Aquesta millora de gairebé sis punts respecte a les eleccions del 2017 dona a Kurz més marge de maniobra per començar a confeccionar un nou executiu. I és que els seus dos principals competidors, l’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ) i els socialdemòcrates (SPÖ), s’han vist desgastats, mentre que les formacions petites creixen.

Al maig, el líder de l’extrema dreta i vicecanceller Heinz-Christian Strache es va veure implicat en un escàndol de corrupció, conegut com a ‘Ibizagate’, que els va portar a ser expulsats del Govern. Va ser llavors quan l’FPÖ va recolzar una moció de censura que acabaria tombant Kurz i obrint les portes a les eleccions anticipades, que s’han celebrat aquest diumenge.

Curiosament, aquesta estratègia els ha sortit molt cara als seus impulsors. Mentre Kurz ha sortit reforçat d’aquests comicis, l’FPÖ s’ha enfonsat fins a un 16% dels vots, 10 punts menys que fa dos anys. L’SPÖ, per la seva banda, manté el seu lent declivi i ha retrocedit fins a un 22%, molt lluny dels conservadors.

Renaixement verd

A més dels conservadors de Kurz, els grans vencedors d’aquestes eleccions són Els Verds. Després de la desfeta soferta el 2017, que els va treure del Parlament, la formació ecologista s’ha rescabalat i ha sabut robar protagonisme als socialdemòcrates, una cosa que també passa a la veïna Alemanya. Així, han passat del 3,8% obtingut fa dos anys a un 14,3% dels sufragis, el seu millor registre històric.

Aquest impuls els converteix en la quarta força del país i fins i tot pot obrir-los la porta del Govern. Encara que és menys probable, la formació d’un nou executiu també pot incloure el partit liberal NEOS, que ha crescut fins al 7,4% dels vots.

Negociacions obertes

Durant una campanya més pragmàtica i menys incendiària, Kurz ja va avançar que negociarà amb totes les formacions parlamentàries. L’objectiu és tenir un govern estable per evitar una altra crisi institucional com la viscuda aquest any. Per al canceller, la seva imatge internacional és molt important.

Notícies relacionades

Malgrat la seva col·lisió per l’escàndol de corrupció, l’extrema dreta podria repetir com a soci principal. Fins i tot a l’expulsar-los del Govern, el canceller va assegurar que estava «satisfet» de la seva feina conjunta.

No obstant, aquesta més gran fragmentació dona ales a altres opcions. Com ja van fer els seus predecessors, Kurz podria optar per un govern de gran coalició juntament amb els socialdemòcrates i fins i tot estudiar altres fórmules en les quals hi hagi verds o liberals, menys probables. D’una manera o una altra, el jove canceller assegurarà la seva posició.

Temes:

Àustria