SENSE ACORD DE PAU

L'Afganistan vota en un clima de relativa calma però baixa participació

La por d'atacs talibans ha desanimat els ciutadans a acudir a les urnes

El resultat oficial dels comicis no se sabrà fins el 19 d'octubre

zentauroepp50097490 kandahar  afghanistan   28 09 2019   afghan women cast their190928182047

zentauroepp50097490 kandahar afghanistan 28 09 2019 afghan women cast their190928182047 / MUHAMMAD SADIQ

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«La valentia es defineix quan un reuneix tot el seu coratge per anar a votar», ha dit, per resumir la jornada electoral d’aquest dissabte a l’Afganistan, un metge afganès a la premsa del seu país. Ell ho acabava de fer.

I com ell,alguns milions més, tot i que es calcula que molt pocs, perquè com explicava el doctor votar a l’Afganistan s’ha convertit en unacte heroic: significa sortir al carrer a jugar-se la vida per posar un paper en una urna que, pelfrau massiuque sempre hi ha hagut en totes les eleccions en aquest país, no se sap on acabarà ni per a què servirà. «Espero que aquesta vegada no ens enganyin», ha afegit el metge.

Els talibans, facció islamista radical en guerra contra l’Estat afganès des del2001 –des de la invasió nord-americana després de l’atemptat a les torres bessones–, havia avisat: qualsevol votant i centre de votació, van amenaçar, seria objectiu dels seus militants i bombes.

Hi ha hagut atacs a diverses províncies, tot i que el balanç de víctimes ha sigut baix–dos policies i un civil han mort i 37 persones han resultat ferides–, sobretot gràcies a l’enorme desplegament de seguretat establert per a les eleccions. El Govern, aquest dissabte, ha repartit per les ciutats del país70.000 policies, que guardaven les urnes, il’Exèrcit, encarregat de patrullar els carrers.

Tot i així, hi ha hagut problemes. La comissió electoral havia establert per tot el país uns 7.000 col·legis electorals. Un terç –els que són en territori controlat o en disputa pels talibans (gairebé la meitat del país)– no ha obert. Amb 900 centres més s’ha perdut la comunicació durant la jornada electoral: es creu que els talibans han sabotejat línies i carreteres.

Cap endavant

Notícies relacionades

«Demano a Déu que el vot de la gent ajudi la República de l’Afganistan a avançar», ha dit aquest dissabte el president afganès i candidat a la reelecció, Ashraf Ghani, que per veure-ho haurà d’esperar: els primers resultats no es faran públics fins al19 d’octubre. Si cap candidat –com s’espera– guanya amb majoria absoluta, tindrà lloc una segona volta. Seria el23 de novembre.

En els últims mesos, l’Afganistan viu en un clima de violència extrema, exacerbat encara més per la ruptura, per part de Donald Trump, de les negociacions de pau amb els talibans. S’espera que, un cop superades aquestes eleccions, es puguinreprendre les converses.

Temes:

Afganistan Kabul