RELACIONS BILATERALS

Maduro viatja a Moscou a la recerca de més suport de Putin

Moscou incrementarà l'ajuda alimentària a Veneçuela, tot i que no es preveu la firma de nous acords durant l'estada del president veneçolà

zentauroepp50046734 topshot   russian president vladimir putin  r  is about to s190925173048

zentauroepp50046734 topshot russian president vladimir putin r is about to s190925173048 / SERGEI CHIRIKOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

«La pressió internacional s’intensifica, però una foto a la portada dels principals diaris amb el líder rus demostra que Caracas encara té algú que el recolza». Amb aquesta sentència encapçala, aquest dimecres, l’agència governamental russa TASS la informació sobre la visita del president veneçolà, Nicolás Maduro, a Moscou. Després d’aterrar a la nit a la capital russa, el cap de l’Estat del país llatinoamericà s’ha reunit aquest dimecres amb Vladímir Putin en una trobada cara a cara, on ha escoltat de nou del seu amfitrió paraules de recolzament i recomanacions per prosseguir el diàleg amb l’oposició.

«Rússia recolza conseqüentment tots els òrgans de poder legítim a Veneçuela... i nosaltres recolzem el diàleg que vostè, senyor president, i el Govern mantenen amb les forces de l’oposició», ha declarat el líder del Kremlin a la premsa abans de la reunió bilateral, reiterant la posició russa coneguda per tothom. Un recolzament verbal, això sí, amb escassa traducció en fets. No es preveu la firma de cap document durant la visita, la segona que fa Maduro en els últims 12 mesos, tal com ja havia avançat en els dies previs el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, amb una frase breu: «No hi haurà firma de cap acord». Únicament es va anunciar un increment en les exportacions de gra rus al país llatinoamericà, que passaran de 254.000 tones 600.000.

Plans originals modificats

Notícies relacionades

En els últims mesos, Moscou està emetent senyals d’unacerta pèrdua d’interès en el contenciós de Veneçuela. Ja fa dos anys que Rússia no concedeix a Caracas cap nova línia de crèdit, mentre creix la inquietud a la capital russa davant de l’eventualitat que la part veneçolana no pugui assumir les seves obligacions financeres contretes amb el país eslau en els últims anys.

A més, els plans originals del viatge s’han modificat a instàncies de la part russa. Maduro volia venir a Moscou al juliol, però la preparació de la visita tan sols va començar fa un parell de mesos. El dirigent veneçolà havia d’intervenir en el Fòrum Internacional de Valdai, un grup de discussió internacional que reuneix acadèmics i dirigents pròxims al Kremlin, tot i que al final el format s’ha limitat a un cara a cara amb el president rus i a trobades amb empresaris russos per «estimular la cooperació en l’àmbit de l’esfera econòmica, cultural i social», en paraules del dirigent veneçolà.