UN DIVORCI COMPLICAT

El Suprem britànic declara il·legal la suspensió del Parlament

Johnson va paralitzar l'activitat de les dues Cambres durant les setmanes prèvies al 'brexit'

undefined49693201 in this image released by the house of commons  britain s pr190903235134

undefined49693201 in this image released by the house of commons britain s pr190903235134 / Jessica Taylor

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El Tribunal Suprem del Regne Unit, en una sentència demolidora per a Boris Johnson, considera il·legal la decisió del  primer ministre de suspendre el Parlament durant cinc setmanes

Per unanimitat, el Tribunal, al considerar invàlida la suspensió, no reconeix la seva vigència, i deixa en mans del president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, la reobertura del Parlament. Bercow ha anunciat que les portes del palau de Westminster es reobriran demà dimecres a les 11.30, hora local. El líder laborista, Jeremy Corbyn, que és a la conferència anual que el partit celebra a la localitat de Brighton, ha avançat a aquesta tarda el seu discurs de clausura, que havia de pronunciar demà, a fi de ser present a la Cambra dels Comuns.

Els onze jutges del tribunal, presidit per la magistrada Brenda Hale, han considerat que Johnson va mirar de silenciar les cambres legislatives en les setmanes prèvies a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), i va donar la raó, així, als parlamentaris escocesos i a l’activista Gina Miller, que va comptar amb el suport de l’exprimer ministre John Major. 

«Frustrar la tasca del Parlament»

«El Tribunal arriba a la conclusió que la decisió d’aconsellar a Sa Majestat suspendre el Parlament va ser il·legal i tenia com a objectiu frustrar i prevenir la tasca del Parlament de complir les seves obligacions constitucionals, sense una justificació raonable», assenyala el text de la sentència llegit per la presidenta del Tribunal, Brenda Hale.

La sentència ha agafat Boris Johnson a Nova York i encara no hi ha reacció del primer ministre, mentre totes les forces polítiques demanen la seva dimissió.    

Notícies relacionades

La Cort d’Apel·lació d’Escòcia va dictaminar que la decisió de Johnson va ser il·legal. El Tribunal Superior d’Anglaterra, en canvi, va considerar que la qüestió no competeix al poder judicial. Ara ha sigut la màxima instància del Regne Unit la que ha establert una sentència definitiva.

Les dues Cambres de Westminster van quedar clausurades el 9 de setembre i es preveu, fins ara, que les sessions no es reprenguin fins al 14 d’octubre, quan la reina Isabel té previst inaugurar un nou curs parlamentari. El Govern ja ha anticipat que «acatarà» la resolució de la sentència.