tremolor a àsia

Més de 30 morts i 450 ferits en un terratrèmol al Caixmir pakistanès

El sisme de 5,8 en l'escala de Richter ha fet malbé edificis, carreteres i provocat talls d'electricitat

zentauroepp50034361 pakistani men stand beside a collapsed building following an190924185835

zentauroepp50034361 pakistani men stand beside a collapsed building following an190924185835 / AAMIR QURESHI

2
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 32 persones van morir i més de 450 van resultar ferides pel terratrèmol de 5,8 en l’escala de Richter al Caixmir controlat pel Pakistan, que va sacsejar dimarts part del país i va provocar esquerdes a les carreteres i ensorrament d’edificis. El terratrèmol es va produir a 22 quilòmetres de la ciutat de Jhelum, al Caixmir controlat pel Pakistan, a 10 quilòmetres de profunditat.

No obstant, les autoritats pakistaneses han intentant minimitzar la importància del sisme al destacar que només ha afectat una zona molt concreta, no una àmplia regió, com ha passat en altres ocasions en aquest país, on els terratrèmols són relativament freqüents. «No és una gran catàstrofe. Només ha afectat Mirpur. No hi ha informacions de danys en altres zones del país», va dir en una roda de premsa el president de l’Autoritat Nacional de Gestió de Desastres (NDMA), el general Mohammad Afzal.

Un portaveu de la policia local, Irfan Saleem, va dir a Efe que alguns canals d’aigua s’han trencat a la zona, cosa que ha causat inundacions en pobles propers, i va afegir que la tremolor ha fet malbé edificis i provocat talls d’electricitat. Les televisions locals van emetre imatges de carreteres esquerdades i murs enderrocats per la tremolor, que es va sentir al llarg del país a les ciutats de Peshawar, Lahore, Murree o la capital, Islamabad.

El cap de l’Exèrcit, el general Qamar Yaved Bajua, va donar instruccions perquè els soldats participessin en les tasques de rescat, i va enviar avions i equips mèdics a la zona afectada. «Creiem que algunes persones poden seguir atrapades, però no hi podem arribar perquè les carreteres s’han fet malbé i la pluja és forta», va dir Saeedur Rehman, membre dels equips d’emergències.

Proximitat de l’Himàlaia

Notícies relacionades

El primer ministre pakistanès, Imran Khan, va expressar la seva pena pels danys causats pel terratrèmol i va demanar a les autoritats a càrrec dels equips de rescat que proveeixin de «tota l’ajuda possible» a les àrees afectades. Així mateix, l’Exèrcit va ordenar immediatament l’enviament d’ajuda per via aèria a la zona, segons va informar a Twitter el portaveu militar, Asif Ghafoor.

El sud d’Àsia té un alt nivell de sismicitat per la seva proximitat a l’Himàlaia, on col·lideixen les dues grans plaques continentals de l’Índia i Euràsia, que convergeixen a una velocitat relativa de 40 a 50 mil·límetres per any. Una tremolor de magnitud 7,5 graus va causar 220 morts, 1.656 ferits i danys a 10.586 cases el 2014 al Pakistan, mentre que l’any passat un altre de similar va acabar amb la vida de 38 persones.