VIOLÈNCIA AL PAÍS ASIÀTIC

Almenys 40 civils moren a l'Afganistan en atacs del Govern

Les accions militars, terrestre i aèria, es van dur a terme en unes zones controlades pels talibans

afganistan / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 40 civils han mort en dues operacions nocturnes de les forces de seguretat del país a la insegura província de Helmand, al sud de l’Afganistan; mentrestant, el Govern afganès ha informat que està investigant els fets. Els atacs amb recolzament aeri es van desenvolupar ahir a la nit en dues àrees del districte de Musa-Qala, sota el control dels talibans, han indicat a Efe dos membres de l’Assemblea provincial de Helmand.

Abdul Majid Akhundzada, membre de l’Assemblea, ha dit que en el primer incident les forces aèries afganeses van bombardejar la base d’un comandant talibà, a la qual cosa va seguir una operació terrestre, que va destruir per complet una vivenda pròxima i va matar o ferir gairebé tots els membres d’una mateixa família. En un segon atac, les forces aèries van bombardejar diversos cotxes del comboi d’un casament i van provocar nombroses víctimes civils, ha afegit Akhundzada.

Najeeb Ullah, un de les persones presents durant el bombardeig i que ha acudit avui a l’hospital de la capital regional, Lashkargah, on van ser traslladats els ferits, ha afirmat que 14 persones van morir en l’atac i 8 van resultar ferides. «Celebràvem un casament. Estàvem conduint a la nit, quan vam topar amb l’operació militar», ha lamentat. «Quatre dels ferits pertanyen a la meva família, entre ells, tres són dones», ha afegit.

Oberta una investigació

El president de l’Assemblea, Attaullah Afghan, ha dit que, «en els dos incidents, 40 civils van morir i 13 més van resultar ferits, incloent-hi dones i nens». Segons la font, les dues operacions van suposar a més la mort d’un comandant talibà, Abdul Raziq, juntament amb sis combatents més.

El portaveu del governador de Helmand, Omar Zwak, ha reconegut que «alguns civils també van morir o van resultar ferits» en l’operació de les forces especials a més dels insurgents.

Notícies relacionades

Les autoritats afganeses han obert una investigació sobre les possibles morts de civils en l’atac, ha afirmat el Ministeri de Defensa en un comunicat, abans d’afegir que en l’operació «van morir 22 combatents talibans estrangers i 14 van ser detinguts amb vida». Per la seva banda, els talibans han denunciat que els bombardejos estaven dirigits contra civils.

Un portaveu de la formació insurgent, Zabihullah Mujahid, ha mostrat en un comunicat imatges de diversos nens i dones morts coberts de metralla i bales; la seva veracitat, però, no ha pogut ser establerta.

Temes:

Afganistan