LES MANIFESTACIONS NO S'ATUREN

Les protestes i la violència tornen als carrers de Hong Kong

Els manifestants intenten assaltar botigues als centres comercials vinculades a les empreses xineses del continent

La policia aconsegueix evitar que grups del moviment prodemocràtic accedeixin a l'aeroport internacional

zentauroepp49990430 police officers detain an anti government protester in sha t190922181834

zentauroepp49990430 police officers detain an anti government protester in sha t190922181834 / JORGE SILVA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Aquest diumenge, els manifestants prodemocràtics de Hong Kong van portar les seves protestes a diversos centres comercials vinculats a l’operador ferroviari de la ciutat, MTR, amb els negocis relacionats amb la Xina continental com a objectiu i vandalitzant estacions de metro.

Les protestes, que van començar de forma pacífica entonant eslògans i càntics, es van convertir en un caos a mesura que avançava la tarda.

A prop de les 18.00 hora local (10.00 GMT), els agents antiavalots van llançar gas lacrimogen i bales de goma en un carrer pròxim al centre comercial New Town Plaza, situat a la zona perifèrica de Xa Tin.

Poc després d’aquesta acció policial, alguns manifestants van calar foc a diversos objectes prop d’un cordó policial.

Abans, una bandera nacional xinesa havia sigut profanada al New Town Plaza per un grup de manifestants, que la van trepitjar abans de llançar-la a un riu pròxim.

Aquest centre comercial era originalment el focus de les protestes antigovernamentals previstes per a aquest diumenge, ja que els internautes havien demanat a la gent que atapeïssin el pompós complex fent una seguda i que no compressin res, en una iniciativa denominada sarcàsticament «Comprant amb tu».

Destrosses

Les botigues del New Town Plaza operades per empreses amb vincles amb la Xina continental o considerades pròximes al Govern i a la Policia, com Huawei, van tancar les portes abans de convertir-se en l’objectiu dels manifestants, que van col·locar adhesius amb eslògans antigovernamentals als aparadors.

Instal·lacions de l’estació de metro de Xa Tin, com càmeres de seguretat o màquines expenedores de bitllets, van ser vandalitzades.

Aquesta tarda també s’han registrat protestes en altres centres comercials com V Walk, a Nam Cheoung, i al luxós Elements, a Kowloon Oest. També s’hi van cantar eslògans i cançons i les botigues «progovernamentals» van ser objecte d’escarni.

Els manifestants van escollir aquests centres comercials per la seva proximitat a MTR, que en les últimes setmanes s’ha vist a l’ull de l’huracà per suposadament posar-se de part del Govern –principal accionista de la companyia– i en contra del moviment de protesta.

Alguns dels manifestants havien planejat un míting als afores de l’Aeroport Internacional de Hong Kong per interrompre les seves operacions, tot i que l’estratègia finalment no va fructificar, ja que MTR va suspendre el servei en moltes de les estacions de l’exprés aeroportuari.

Així mateix, la policia va desplegarun gran nombre d’agents tant dins com als voltants de l’aeroport.

Notícies relacionades

Hong Kong va viure així el seu setzè cap de setmana consecutiu de protestes antigovernamentals, originades per un polèmic projecte de llei d’extradició que permetria entregar sospitosos a altres jurisdiccions sense acord previ, com la Xina continental.

La cap del Govern de la ciutat, Carrie Lam, va retirar oficialment el projecte el dia 4, però aleshores les protestes s’havien ampliat a altres reclamacions relacionades amb un grau de democràcia més elevat en aquesta ciutat semiautònoma de la Xina. 

Temes:

Hong Kong