polèmica als eua

Trump nega que pressionés el líder d'Ucraïna per investigar el fill de Biden

El president respon així a una informació apareguda divendres al diari nord-americà 'The Wall Street Journal'

zentauroepp49965938 cedar rapids  iowa   september 20  democratic presidential c190921165254

zentauroepp49965938 cedar rapids iowa september 20 democratic presidential c190921165254 / SCOTT OLSON

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president dels EUA, Donald Trump, ha negat a través del seu compte de Twitter haver pressionat el mandatari ucraïnès, Vladímir Zelenski, perquè investigués el fill de l’exvicepresident i actual aspirant demòcrata Joe Biden, amb negocis al país europeu, durant una trucada al juliol passat.

«Els mitjans de comunicació falsos i el seu soci, el Partit Demòcrata, volen mantenir-se el més lluny possible de la demanda de Joe Biden per exigir al Govern ucraïnès que acomiadi un fiscal que estava investigant el seu fill, o no obtindran una gran quantitat de diners dels EUA», va escriure Trump en el seu compte de Twitter. «Així que van inventar una història sobre mi i una conversa perfectament bona i rutinària que vaig tenir amb el nou president d’Ucraïna. No es va dir res que fos incorrecte», ha escrit

Trump ha fet aquests comentaris després que el diari ‘The Wall Street Journal’ revelés aquest divendres que el mandatari va trucar a Zelenski perquè investigués un fill de Biden. El diari, que cita persones coneixedores d’aquest assumpte, va assenyalar que durant aquesta conversa telefònica Trump va arribar a demanar fins a vuit vegades a Zelenski que treballés amb el seu advocat personal, Rudy Giuliani, per investigar Hunter Biden, fill de l’exvicepresident.

«Ell (Trump) li va dir (a Zelenski) que hauria de treballar (amb Giuliani) sobre Biden, i que la gent a Washington volia saber» sobre les activitats del fill de l’ara aspirant a la candidatura presidencial demòcrata el 2020, d’acord al rotatiu novaiorquès.

Giuliani ha suggerit en diverses ocasions que quan era vicepresident, Biden va mirar de protegir una companyia de gas ucraïnesa pels seus llaços amb el seu fill, Hunter Biden.

Trump va parlar per telèfon amb Zelenski dues setmanes abans que es presentés una queixa interna en la intel·ligència nord-americana, el 12 d’agost passat, que ha posat en alerta al Congrés.

Giuliani ha desenvolupat en els últims mesos esforços per pressionar Ucraïna i ha reconegut a ‘The Wall Street Journal’ que es va reunir amb un funcionari de la Fiscalia General d’Ucraïna al juny a París i que també es va entrevistar l’agost a Madrid amb Andriy Yermak, un assistent de Zelenski.

Notícies relacionades

L’advocat personal de Trump va assenyalar al diari que Yermak li va garantir que el Govern ucraïnès arribaria «fins al fons» de l’assumpte de Biden. Aquesta trobada entre Giuliani i Yermak es va produir setmanes abans que el Govern nord-americà suposadament comencés a revisar l’estat d’un paquet d’assistència estrangera a Ucraïna per valor de 250 milions de dòlars, que havia presentat prèviament.

La informació del ‘Wall Street Journal’ ofereix detalls sobre la queixa interna d’un membre de la intel·ligència nord-americana sobre un intercanvi de Trump amb un dirigent estranger. Aquest dijous va comparèixer davant el comitè d’Intel·ligència de la Cambra baixa l’inspector general de la Comunitat d’Intel·ligència, Michael Atkinson, qui va ser el primer en informar de la queixa al Congrés.