DECISIÓ POLÈMICA

Dos nens a pa i aigua per no haver pagat la cantina escolar

L'alcalde d'un poble francès pren aquesta polèmica decisió per obligar els pares a saldar un deute d'un any

comedor

comedor / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

No tothom està d’acord amb la dràstica mesura adoptada per l’alcalde de Saint-Pourçain-sur-Sioule –un poble de 5.000 habitants de l’Alvèrnia francesa– per obligar els pares de dos nens de primària a pagar el menjador escolar.  Aquests alumnes de l’escola Michelet Berthelot van tenir el 9 de setembre un menú molt lleuger gràcies a l’ajuntament dirigit per Emmanuel Ferrand, del partit Els Republicans: pa i aigua.

Això sí, les criatures se’l van prendre en una sala diferent a la dels seus companys «perquè no se sentissin discriminats», ha explicat Ferrand a France 3. «¿Què podíem fer? ¿Trucar als gendarmes? ¿Deixar-los al pati? es pregunta l’edil. Feia un any que els pares no pagaven la cantina.

Segons l’alcalde, 50 famílies més fan el mateix, 14 de les quals perquè tenen seriosos problemes econòmics. Això suposa un cost per a les arques municipals de 5.000 euros a l’any.

A les famílies que passen conflictes se’ls havia buscat una solució a través dels serveis socials, però la dels nens castigats a pa i aigua no havien donat cap explicació que justifiqués el deute, així que es va optar per provocar un «electroxoc», segons paraules de l’edil.

L’ajuntament argumenta que van trucar per telèfon moltes vegades als pares i els van enviar nombrosos correus electrònics, però que mai van respondre. A més, no anaven mai a l’escola, perquè és la mainadera qui porta les criatures al matí i els recull a la tarda.

«L’any passat vam tenir els nens tots els dies a la cantina malgrat que no hi estaven apuntats, és a dir quatre dies a la setmana. Els vam cuidar i els vam donar menjar, no els anàvem a deixar així com així. Els pares no van pagar mai res i al començar aquest nou curs la situació era la mateixa», es queixa Ferrand.

Crítiques de l’escola

Visiblement molest per l’actitud de l’alcalde, el personal del centre educatiu assegura que no va ser consultat i que es va trobar amb la decisió presa. «Entenc que els impagaments de la cantina siguin complicats de gestionar pel municipi, però estic completament en contra de com s’ha tractat aquest assumpte. Són problemes d’adults. Els nens no tenen per què veure’s privats d’un àpat. Estic molt sorprès», comenta un treballador.

Un altre representant del claustre fa la mateixa crítica. «Els que eren presents aquell dia diuen que es van trobar amb els fets consumats i que si es repetís es negarien a fer-ho».

Notícies relacionades

L’alcalde de Saint-Pourçain-sur-Sioule admet que la decisió és brusca, però l’assumeix totalment. «¿Què fem davant de l’acumulació de factures i l’absència de respostes? Quan els pares responen trobem solucions, però aquí...res».

Al final, va donar resultat, perquè els pares van saldar tot el deute aquella mateixa tarda sense ni tan sols queixar-se que deixessin els nens sense dinar. «No entenc per què no van pagar abans, per què no van respondre quan els vam trucar ni van venir a parlar amb nosaltres», conclou Ferrand.

Temes:

França