EL PROBLEMA DE LES ARMES

L'impactant vídeo de l'escola Sandy Hook sobre els tirotejos massius a les escoles dels EUA

El 2012, aquest centre de Connecticut va patir una de les pitjors matances del país, amb 20 nens i 6 adults morts

back-to-school-essentials-sandy-hook-promise / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ambl’inici del curs escolar, als Estats Units torna la preocupació de moltes famílies per la seguretat dels seus fills a les escoles. Una preocupació que està sustentada en el degoteig de tirotejos massius a escoles, esglésies o centres comercials i en la inacció de l’Administració de Donald Trump per regular l’accés a les armes. Famílies de Sandy Hook, una escola de primària de Connecticut que el 2012 va patir una de les pitjors matances, amb 20 nens i 6 adults morts, han impulsat un impactant vídeo en què criden pares, nens i educadors a estar atents als«senyals de violència» en el seu entorn, a més de reclamar polítiques de control de les armes. El vídeo és iniciativa de l’entitat Sandy Hook Promise, formada per famílies que van perdre els fills en aquesta matança.

«Els bàsics per a la tornada a l’escola» és l’en principi convencional títol del vídeo, que comença amb nens contents i il·lusionats, ensenyant el seu nou material per afrontar el curs amb garanties; la motxilla ideal, les carpetes per organitzar-se bé, els auriculars per estudiar.... Aquests nens donen pas a altres, amb cares més tenses que, en un clima de tensió creixent, presenten altres ‘bàsics’ per tenir a l’abast a l’escola: sabatilles per córrer el més ràpid possible, un suèter per bloquejar una porta, un monopatí per trencar una finestra i escapar, unes tisores per defensar-se o uns mitjons llargs de recanvi per improvisar un torniquet i «salvar una vida». I per finalitzar, l’objecte més desitjat avui per molts nens, el telèfon mòbil. En aquest vídeo, és l’objecte que utilitza una terroritzada nena per enviar-li un missatge de comiat a la seva mare: «T’estimo, mama». 

«És temps de tornada a l’escola i ja sabeu què significa», acaba el vídeo, que recorda que els tirotejos en escoles es poden evitar estant atents als«senyals de violència». En un document que forma part d’un programa perquè estudiants, professors i famílies comuniquin qualsevol comportament sospitós que vegin a l’escola, s’enumeren aquests «senyals», que van des de comportaments agressius a amenaces de violència o acudir amb armes a l’escola, passant per comportaments d’assetjament escolar, intolerància envers els companys a canvis en els hàbits socials, d’estudi, personalitat o alimentació. 

Notícies relacionades

El 14 de desembre del 2012 està marcat a foc a la localitat de Newton (Connecticut). Aquell dia, Adam Lanza, un exalumne de Sandy Hook retret i mentalment inestable, va entrar armat de bon matí a l’escola i va matar 26 persones, entre elles 20 nens menors d’11 anys, abans de suïcidar-se. Abans de perpetrar la matança, Lanza havia matat la seva mare a casa seva. Només les 32 víctimes de Virginia Tech superen el bany de sang que es va viure a Sandy Hook.

La xacra dels tirotejos massius ha portatescoles dels EUA a redissenyar els seus edificis per minimitzar l’impacte d’un franctirador. El centre Fruitport High School de Michigan serà el primer del país en inaugurar un nou edifici amb passadissos corbs, parets sobreposades i vidres antibales per protegir els alumnes d’un eventual atac. Mentrestant, en el Congrés dels EUA continuen sense decidir-se a regular l’accés a les armes.