DECISIÓ CONTROVERTIDA

Trump denuncia la Fiscalia de Nova York per investigar suposats pagaments a Stormy Daniels

És el primer president en quatre dècades que no publica la seva declaració d'impostos com a exercici de transparència

zentauroepp43161435 files   this combination of file pictures created on februar190919222644

zentauroepp43161435 files this combination of file pictures created on februar190919222644 / MANDEL NGAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, va presentar aquest dijous una demanda en un tribunal federal de Nova York contra el fiscal de districte de Manhattan, Cyrus Vance, en un intent per impedir que obtingui els registres de les seves declaracions d’impostos.

Els advocats de Trump van presentar la demanda en el tribunal federal per al districte sud de Manhattan, un document de 20 pàgines en el qual també es denuncia la firma de comptabilitat Mazars i en què el mandatari recorda que com a president en exercici dels EUA, «no està subjecte a un procés criminal». 

«No obstant, un fiscal del comtat a Nova York, en el que sembla la primera vegada en la història de la nostra nació, està intentant fer exactament això», assenyala el document legal. Afirma que, per tant, l’acció de la Fiscalia de Manhattan de requerir els esmentats documents a la firma de comptabilitat Mazars «és inconstitucional».

L’Oficina del Fiscal de Districte de Manhattan va emetre una ordre l’agost passat requerint que se li entreguin les declaracions d’impostos dels guanys personals i corporatius dels últims vuit anys de Trump.

Oportunisme

La Fiscalia va demanar els documents a la firma Mazars USA, que va portar la comptabilitat tant de Trump com de l’Organització Trump, com a part d’una investigació que realitza sobre pagaments de diners en secret a l’actriu porno Stormy Daniels.

«Els que van redactar la nostra Constitució van entendre que els fiscals estatals i locals estarien temptats d’investigar criminalment el president per avançar en les seves pròpies carreres i a les seves pròpies agendes», indica, a més, la demanda.

Notícies relacionades

L’advocat de Trump, Jay Sekulow, va anunciar aquest dijous l’acció legal «en nom del president per abordar els importants problemes constitucionals en joc en aquest cas», segons mitjans locals. S’informa, a més, que Danny Frost, el portaveu del fiscal Vance, va confirmar que han rebut la demanda i que «respondran segons correspongui en el tribunal».

Trump és el primer president des de Gerald Ford (1974-1977) que no publica cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del seu deure de transparència i rendició de comptes davant del poble.