ELECCIONS A ISRAEL

Netanyahu proposa a Gantz formar un ampli Govern d'unitat

El primer ministre israelià en funcions emplaça el seu rival de la coalició Blau i Blanc a reunir-se avui mateix per evitar anar a unes terceres eleccions

20190919 453284 netanyahue 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, ha ofert aquest dijous al líder de la coalició Blau i Blanc, l’excap de l’Estat major, Benny Gantz, «formar un govern d’unitat»primer ministre israelià Benjamin Netanyahucoalició Blau i BlancBenny Gantzgovern d’unitat», després d’admetre que el seu partit, el Likud, i els seus socis de dreta, ultradreta i religiosos no tenen prou escons per formar un Executiu sols.

«No tenim cap altra opció que formar un ampli Govern d’unitat, tan ampli com sigui possible, que estigui integrat per tots els que es preocupen per l’estat d’Israel», ha assenyalat Netanyahu en un vídeo.

El primer ministre israelià ha reconegut que havia promès formar un Executiu de dretes, però ha dit que «desafortunadament, els resultats electorals han mostrat que és impossible, el públic no va decidir entre els dos blocs (dreta i religiosos davant del centreesquerra amb recolzament dels àrabs)».

Amb el 97% dels vots escrutats, Blau i Blanc hauria obtingut 33 escons, davant 31 del Likud en les eleccions generals de dimarts passat.

«Reunim-nos avui»

Netanyahu ha emplaçatGantz  a reunir-se amb ell com més aviat millor per iniciar el procés de formació d’una coalició de Govern. Segons el diari israelià ‘The Jerusalem Post’, l’oficina del primer ministre ha trucat ja als col·laboradors de Gantz per agendar una reunió avui mateix.

«Benny, depèn de nosaltres formar un govern d’unitat ampli. Avui. La nació espera de nosaltres, de tots dos, que mostrem responsabilitat i treballem junts», ha remarcat Netanyahu.

«Així que et cito, Benny, reunim-nos avui, a qualsevol hora, per avançar en aquest procés que és la nostra missió. No podem i no tenim raons per anar a unes terceres eleccions. M’hi oposo. Un govern d’unitat ampli és el que ens han demanat avui», va afegir el primer ministre en un to conciliador poc habitual en ell.

Netanyahu i Gantz s’han trobat aquest matí en la cerimònia de record a l’expresident israelià Shimon Peres, que va morir el setembre del 2016. El líder del Likud ha saludat el seu rival de Blau i Blanc amb una encaixada bastant efusiva, com si no s’hagués passat tota la campanya electoral llançant-li dards.

Casos de corrupció

Ni Gantz ni el seu Gabinet han fet cap declaració pública, però al llarg de les dues campanyes electorals d’aquest any, el líder Blau i Blanc ha assegurat que no compartiria executiu amb Netanyahu perquè està imputat per tres casos de corrupció. 

Netanyahu podria ser acusat formalment pelFiscal General de l’Estat, Avihai Mandelblit, però té una audiència prèvia amb ell els dies 2 el 3 d’octubre que serà determinant.

Si es confirmen els resultats electorals amb el 100% dels vots escrutats i Gantz té dos escons més que Netanyahu, serà difícil que el primer accedeixi que el segon continuï sent primer ministre. Podria ser que Netanyahu proposi un executiu de rotació en què tots dos alternin el lloc de cap del Govern.

L’última experiència de gabinet d’unitat a Israel es va produir el 1984 quan el Likud de Yitzjak Shamir i el Partit Laborista de Shimon Peres, en van pactar un.

Trobada del bloc dretà

Netanyahu es va reunir ahir amb els líders dels partits religiosos id’ultradreta  amb qui anava a formar coalició i van acordar negociar en bloc per formar executiu.

«S’ha d’establir un Govern d’unitat nacional amb Netanyahu al capdavant, en el qual tots els que creuen en un Israel jueu i democràtic estiguin convidats», ha afirmat aquest matí l’exministre d’Educació Naftali Bennett, un dels líders del partit nacionalreligiós i ultradretà Yamina (Dreta).

Els líders del grup religiós i de dretes han firmat avui un document en el que es comprometen a recomanar a Netanyahu com el pròxim primer ministre i en el qual mostren la seva intenció d’entrar en una coalició de Govern com a bloc unitari.

Pla de pau de Washington

Notícies relacionades

És possible que Netanyahu Gantz hagin rebut pressions de la Casa Blanca per governar junts amb vista que el pla de pau per a l’Orient Mitjà que l’Administració de Donald Trump presentarà ben aviat tingui el màxim recolzament dels partits israelians.

Precisament, avui arriba a Israel l’enviat dels EUA a l’Orient Mitjà, Jason Greenblatt, que està a punt de deixar el seu càrrec. El representant de Washington es reunirà amb Netanyahu i amb Gantz en trobades separades.