POLÈMICA RESOLUCIÓ JUDICIAL

La justícia russa recula en el cas contra l'actor condemnat a presó

Un tribunal de Moscou estudia excarcerar Pável Ustínov i posar-lo sota arrest domiciliari mentre s'examina l'apel·lació a la seva sentència de 3 anys i mig de presó

La resolució judicial havia provocat una nova onada d'indignació popular, amb piquets davant de l'Administració Presidencial i accions en la seva defensa

zentauroepp49887746 defendant pavel ustinov  accused of using violence against a190918114924

zentauroepp49887746 defendant pavel ustinov accused of using violence against a190918114924 / EVGENIA NOVOZHENINA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

La pressió popular continua donant els seus fruits a Rússia. Un tribunal de Moscou estudiarà excarcerar el jove actor Pável Ustínov, arrestat durant les recents protestes de la capital contra la manipulació electoral, mentre s’examina l’apel·lació presentada pels seus advocats defensors contra la dura condemna imposada de tres anys i mig de presó. El cas, que els seus pròxims i col·legues qualifiquen de «fabricat», havia suscitat una nova onada d’indignació populari havia revoltat fins i tot els companys de professió d’Ustínov.

Actors, actrius i fins a cantants havien expressat rebuig a les xarxes socialsdesprés de difondre’s el vídeo del seu arrest i comprovar que el jove no oposava cap resistència al moment de la detenció, delicte pel qual va ser condemnat en primera instància a una dura pena de presó. Algunes d’aquestes celebritats van arribar a fer cua per participar en el piquet unipersonal de protesta organitzat davant la seu del’Administració Presidencial, al barri moscovita de Kitai-Gorod.

Desenes de persones fan cua per fer torns en un piquet unipersonal de protesta davant de la seu de l’Administració Presidencial, ahir dimecres a Moscou. / EFE (MAXIM XIPENKOV)

Veus considerades tradicionalment com a favorables al Kremlin, com presentadors de televisió i fins i tot membres de l’estament eclesiàstic ortodox, es van afegir al cor públic que demana el seu alliberament. Fins i tot Víktor Zolotov, director de Rosgvardia, cos policial que ha portat el pes de la repressió durant les manifestacions estiuenques, ha criticat la condemna judicial a Ustínov, assegurant que com a màxim havia de ser sentenciat a un any de presó i ser posat en llibertat condicional.      

Petició de la fiscalia

Notícies relacionades

Aquest divendres el tribunal decidirà sobre una petició, presentada per la fiscalia després de l’enrenou que el cas ha provocat en l’opinió pública russa, en la qual se sol·licita que Ustínov sigui excarcerat i col·locat en règim de presó domiciliària a l’espera d’una nova resolució judicial sobrel’apel·lació a la seva condemna presentada per la defensa. En cas afirmatiu, Ustínov podria abandonar el centre de detenció preventiva on s’hagi reclòs immediatament i passar el cap de setmana fora de la presó.

Malgrat que en casos puntuals la justícia russa sembla que recula, sobretot quan hi ha  pressió popular o mobilitzacions, continua la repressió contra els membres dels moviments cívics que aquest estiu han portat el pes de les protestes contra l’exclusió dels candidats opositors als comicis locals passats. Aquest dijous, el portal ‘Meduza’ ha informatde la detenció d’Ivan Zhdanov, director del Fons per a la Lluita contra la Corrupció, l’organització fundada pel bloguer Aleksei Navalni.

Temes:

Rússia