DESPRÉS DE RECÓRRER 3.000 KM

Detingut a Sibèria el xaman que anava a peu a Moscou per «expulsar» Putin

Alexandr Gab¿¿ev feia mig any que creuava Rússia i tenia previst arribar a Moscou el 2021

El bruixot podria ser acusat de crear un grup extremista segons els seus seguidors

zentauroepp49901417 vladimir putin190919110125

zentauroepp49901417 vladimir putin190919110125 / PAVEL GOLOVKIN POOL

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Van arribar quan encara era de nit. Desenes d’homes emmascarats i armats, que van bloquejar ràpids la carretera general que travessa Sibèria en el punt fronterer entre la república de Buriàtia i la regió d’Irkutsk, a més de 5.000 quilòmetres a l’est de Moscou. Un impressionant dispositiu policial que tenia com a única missió neutralitzar Aleksandr Gabixev, un xaman originari de Iacútia, una remota regió a l’est del país, el qual fa mig any, després de rebre «una ordre» de Déu, va iniciar una caminada que havia de culminar d’aquí un any i mig a la capital russa amb l’«expulsió» de Putin del poder. Per al viatge tenia 3.000 rubles (uns 40 euros) i uncarroen el qual transportava tots els seus estris.

Per la seva manera d’actuar, semblava que els emmascarats procedien a l’arrest d’un perillós criminal. «Van envoltar el nostre campament molt ràpidament, i es van dirigir a la tenda de campanya del xaman; eren desenes de persones», ha relatat l’emissora Radio Svoboda un dels testimonis directes. «Van irrompre, el van tirar (al xaman) a terra; aquesta gran multitud, armada amb fusells d’assalt i porres, el va arrossegar al cotxe», ha continuat la mateixa font. La comitiva, probablement formada per membres de les Forces Especials –un extrem per confirmar, ja que cap dels seus integrants va arribar a presentar cap identificació– va abandonar el lloc tan ràpidament com havia vingut en direcció cap a Ulan-Udè, la capital de Buriàtia.

El que pugui passar a partir d’ara amb aquest santó de masclet i trets orientals és una incògnita. Fonts policials han confirmat a Boris Vetrov, un periodista local, que l’home podria ser formalment acusat, en concret del delicte d’«organitzar una associació extremista».

Sense pèls a la llengua

Valoracions sobre la perillositat del detingut a part, el cert és que Gabixev no tenia pèls a la llengua a l’hora d’arremetre contra el president Vladímir Putin, a qui descrivia com una figura emergida de l’Apocalipsi mateixa. «Déu em va ordenar caminar i expulsar el dimoni, Ell, Putin, no és una persona, és la bèstia, el dimoni», va declarar recentment a la publicació ’online’ Znak.ru. I sobre qualsevol temptativa de les forces de seguretat locals d’impedir la seva pretensió d’arribar a Moscou, es mostrava desafiadora: «Tindré tot un Exèrcit; ¡que intentin detenir-me!».

Tot apunta que les autoritats van decidir actuar d’una vegada al comprovar que les accions del xaman generaven cada vegada més interès a Sibèria i congregaven nombrosos seguidors i provocaven fins i tot actes de protesta espontanis contra el Govern allà per on passava, en una regió del país on es barregen amb intensitat supersticions i religiositat tradicional. Conegut pel gran públic gràcies a les xarxes socials, els pagesos ja el saludaven quan passava al costat de les seves cases al costat de la carretera siberiana. Els vídeos dels seus sermons acumulaven centenars de milers de visites. Bloguers i periodistes pugnaven per sortir al pas i entrevistar-lo. 

Fa pocs dies, centenars de persones van sortir al carrer a la remota ciutat d’Ulan-Udè en recolzament de Gabışev, en una acció que va derivar finalment en una manifestació en contra de la manipulació electoral en els recents comicis locals, en els quals es va imposar el candidat avalat des del Kremlin.          

     

Notícies relacionades

      

           

Temes:

Rússia