ESCALADA DE VIOLÈNCIA

Almenys 50 morts, la majoria civils, en dos atacs a l'Afganistan

El més mortífer el va efectuar un dron nord-americà i va acabar amb la vida de 30 camperols

Els talibans van reivindicar l'atac comès per un suïcida que va fer esclatar un camió bomba davant un hospital

zentauroepp49710774 damaged cars are seen at the site of a suicide attack in kab190905085450

zentauroepp49710774 damaged cars are seen at the site of a suicide attack in kab190905085450 / OMAR SOBHANI

2
Es llegeix en minuts
El periódico

Almenys 50 persones han mort, la majoria civils, en dues accions armades a l’Afganistan. La més mortífera va tenir lloc dimecres a la nit –tot i que se n’ha informat avui–, que va acabar amb la vida de 30 camperols després d’un atac efectuat per un dron de l’Exèrcit dels EUA en una zona de forta presència de l’Estat Islàmic. L’altre atac, reivindicat pels talibans, va matar vint persones després d’esclatar un camió carregat d’explosius en un hospital al sud de l’Afganistan. L’escalada de violència es produeix a deu dies de les eleccions presidencials.

Les bombes del dron nord-americà van caure en una granja on acampava un nombrós grup de vilatans que es dedicaven a la recollida de pinyons, a l’àrea de Wazir-Tangi, a la província de Nangarhar. 40 persones més van resultar ferides.  Un dels vilatans ha dit que al lloc de l’atac hi havia unes 150 persones i que n’han desaparegut algunes, però encara no se sap quantes.

Un grup d’habitants de la zona han protestat per l’atac exigint que els EUA es disculpin, a més d’una compensació econòmica. «Aquests errors són injustificables. Les forces americanes s’han d’adonar que mai guanyaran la guerra matant innocents», ha advertit Javed Mansur.  «Som conscients de les denúncies sobre la possible mort de no combatents en l’atac i estem treballant amb les autoritats locals per determinar el que ha passat», ha dit, per la seva part, el coronel nord-americà Sonny Legget.

Centre d’intel·ligència

El camió bomba, accionat per un suïcida, va esclatar a les sis del matí en un hospital a la ciutat de Qalat, capital de la província de Zabul. Quatre de les 20 víctimes mortals són estudiants i «pràcticament totes les víctimes» són civils, entre les quals hi ha un bon nombre de treballadors sanitaris, pacients i veïns de cases properes», ha explicat un portaveu del governador regional. «Molts ferits (almenys 90) es troben en estat crític», ha afegit Seyal, que ha indicat que «la forta explosió va tenir lloc a la porta principal de l’hospital, que dona al carrer», i ha destruït part de l’hospital, diverses cases pròximes al lloc i la zona residencial d’una escola, on van morir quatre menors.

Notícies relacionades

Un portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha reivindicat l’autoria de l’atemptat al seu compte de Twitter i ha assegurat que estava dirigit contra un edifici de la principal agència d’intel·ligència afganesa, la Direcció Nacional de Seguretat (NDS). Segons el portaveu, després de l’explosió «s’ha destruït gran part de l’edifici i han mort o han resultat ferides dotzenes d’operatius d’intel·ligència».

El president afganès, Ashraf Ghani, ha condemnat en un comunicat l’«atac bàrbar i inhumà», i ha expressat les condolences a les famílies de les víctimes. Representants dels talibans i dels EUA van mantenir durant l’últim any nou rondes de negociacions a Doha per intentar buscar un camí a la pau després de 18 anys de guerra, unes converses que aquest mes aquest mes ha suspès el president nord-americà, Donald Trump, després d’un atemptat insurgent a Kabul.