CONFLICTE INTERNACIONAL

Trump anuncia més sancions a l'Iran en plena crisi per l'atac a les refineries saudites

El president nord-americà castiga així el règim de Teheran, que acusa de ser el resposable de l'assalt amb drons i míssils a les instal·lacions petrolíferes

zentauroepp49918341 riyadh  saudi arabia   18 09 2019   saudi defense ministry s190918193605

zentauroepp49918341 riyadh saudi arabia 18 09 2019 saudi defense ministry s190918193605 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president dels Estats UnitsDonald Trump, ha anunciat aquest dimecres a través d’un tuit que ha ordenat al «secretari del Tresor que incrementi substancialment les sancions contra l’Iran», tot i que no ha donat detalls del càstig. Les noves sancions se sumaran a les ja imposades després de trencar Trump unilateralment l’acord nuclear firmat el 2015 i que va ser impulsat pel seu predecessor, Barack Obama.

La decisió del president dels EUA és la primera resposta al’atac de dissabte passat contra dues refineries de cru saudites –una és la més gran del món–, del qual tant Riad com Washington responsabilitzen el règim de Teheran. El bombardeig, amb drons i míssils, va ser reivindicat pelsrebels houthis del Iemen, als quals recolza l’Iran en la guerra civil que es viu en aquest país. Des del març del 2015, l’Aràbia Saudita lidera una coalició militar àrab que combat aquesta milícia xiïta iemenita. Els houthis han advertit aquest dimecres que tenen en el punt de mira dotzenes de llocs estratègics dels Emirats Àrabs Units, un dels aliats de la monarquia absolutista saudita.

Sense resposta

«Els iranians intenten tapar les seves pròpies empremtes. Les tecnologies utilitzades en l’atac indiquen que és impossible que un atac així arribés des del Iemen», ha dit aquest dimecres un portaveu del Ministeri de Defensa saudita en una roda de premsa retransmesa en directe per la televisió. Mentre el militar parlava, s’anava movent per un escenari ple derestes i runa de míssils i drons. En total, diuen els saudites, van ser 25 projectils els que van impactar en les refineries.

«Estem treballant per conèixer exactament el punt de llançament i tenim diverses formes per identificar aquest punt, però no podem donar més informació sobre això», ha afegit el portaveu que, tot i que ha afirmat que l’atac «inqüestionablement estava recolzat per l’Iran», ha evitat respondre a les reiterades preguntes sobre si els bombardejos provenien de territori de l’Estat persa.

Gira de Pompeo

Poc després de la roda de premsa, Hesamodin Ashna, assessor del president iranià,Hassan Rouhani, va afirmar en un tuit que «l’Aràbia Saudita no té ni idea d’on van ser fabricats i des d’on van ser llançats els míssils i els drons». Segons Ashna, Riad «no ha sabut explicar per què el sistema de defensa saudita va fallar a l’hora d’interceptar» els projectils.

Notícies relacionades

Està previst que aquest dimecres a la nit, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, es reuneixi amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, que durant el dia d’avui ha tingut l’agenda plena: ha parlat per telèfon amb Vladímir Putin Moon Jae-inRússiaCorea del Sudímir>

Després de reunir-se amb Bin Salman, Pompeo viatjarà als Emirats Àrabs Units. Allà, com a Riad, intentarà coordinar una resposta conjunta a l’atac.