NOVES PROTESTES A MOSCOU

Massiva mobilització a Rússia per un jove actor condemnat a presó

Pàvel Ustínov, detingut durant les protestes a Moscou, ha sigut sentenciat a tres anys i mig de presó en un cas que els seus col·legues qualifiquen de «fabricat»

Desenes de milers de persones firmen una petició 'online' exigint el seu alliberament, mentre companys de professió surten en defensa seva i organitzen piquets

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov  accused of using violence against a190918114842

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov accused of using violence against a190918114842 / EVGENIA NOVOZHENINA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Unes 100.000 firmes recollides enunes quantes hores. Cues de gent que esperen per fer torns en un piquet unipersonal de protesta davant de la seu mateixa de l’Administració Presidencial, en ple centre de Moscou. El cas de Pàvel Ustínov, un jove actor de 23 anys detingut durant les recents manifestacions a Moscou contra el veto als candidats opositors i condemnat a tres anys i mig de presó per resistir-se al seu arrest, està generant una nova i massiva mobilització a favor seu, similar a la que no fa gaire va aconseguir que es desestimés el cas contra el periodista d’investigació Ivan Golunov.

El galvanitzador d’aquesta nova acció contra el Kremlin es diu Aleksandr Pal, company de professió d’Ustínov, que en un vídeo difós a Instagram ha acusat les forces de seguretat d’haver fabricat el cas després d’haver visionat les imatges de la detenció, i ha cridat els seus col·legues del món artístic a acudir en la seva defensa. «Es pot veure clarament en el vídeo que no va oposar cap resistència», ha denunciat. Celebritats com el cantant Serguei Lázarev han seguit el seu exemple i han alçat la veu contra el que consideren una nova arbitrarietat policial. «Això no és més que una monstruosa sentència contra un jove que no estava fent res dolent; només esperava els seus amics al costat del metro», ha escrit Lázarev, representant de Rússia al festival d’Eurovisió en dues ocasions, en el seu compte d’Instagram.

 

Notícies relacionades

Entre els dos centenars de persones que s’han anat rellevant durant les primeres hores d’aquest dimecres en el piquet –única fórmula legal de protesta de carrer espontània a què poden recórrer els russos, ja que qualsevol tipus de concentració pública requereix el permís previ de les autoritats– hi havia nombroses celebritats, incloent-hiAleksandra Bortitx, una actriu molt coneguda pel gran públic a Rússia. El que ha succeït amb Ustínov «concerneix tothom», ha assegurat l’artista. Fins i totl’estament eclesiàstic ortodox, considerat molt pròxim al Kremlin, ha volgut expressar la seva repulsa pel cas Ustínov. Una carta oberta difosa per una pàgina web religiosa havia sigut firmada per un centenar de sacerdots aquest migdia.  

Dos milers de detinguts

Més de 2.000 persones han sigut arrestades aquest estiu durant els actes organitzats pelsmoviments cívics contra el veto alscandidats opositors en les eleccions locals celebrades aquest mes de setembre a moltes ciutats i regions de Rússia. Les primeres sentències contra alguns dels detinguts han sigut qualificades d’«exemplaritzants» pels observadors, ja que inclouen dures penes de diversos anys de presó que els jutges justifiquen al·legantsuposades agressions als agents de l’ordre, que en el cas d’Ustínov, segons els col·legues del jove actor, han sigut «inexistents».

Temes:

Rússia