CRISI VENEÇOLANA

Alliberen el vicepresident de l'Assemblea de Veneçuela després de 135 dies a la presó

L'alliberament coincideix amb el començament del diàleg entre el Govern i un sector de l'oposició

venezuela-dgar-zambrano

venezuela-dgar-zambrano

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El primer vicepresident de l’Assemblea Nacional (Parlament) de Veneçuela, Édgar Zambrano,  ha recuperat la seva llibertat després de més de 130 dies a la presó. La seva sortida de la presó ha sigut interpretada com el primer resultat del diàleg entre el madurisme i un sector de l’oposició moderada.  

Zambrano és un dirigent proper a Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 54 Governs més han reconegut com a «president encarregat».Juan Guaidó Les seves primeres paraules van semblar, no obstant, prendre certa distància respecte del diputat. «La violència no deixarà absolutament res», va dir.

Mesos enrere, Zambrano era considerat pel Govern un element clau de la conspiració contra Nicolás Maduro. La fiscalia general el va acusar de«traïció a la pàtria» juntament amb nou legisladors més.

En virtut dels nous acords ha deixat de ser un «traïdor». El seu benefici va ser presentat com l’atorgament d’«una mesura cautelar substitutiva» que implica presentar-se periòdicament cada 30 dies. Caracas espera noves excarceracions. «Avui que surto en llibertat reclamo i exigeixo la llibertat dels presos polítics», va dir Zambrano, que pertany al socialdemòcrata Acció Democràtica.

Vida a la presó

Els seus primers relats dels més de quatre mesos de presó van tenir un fort impacte mediàtic. «Vam sobreviure a l’aïllament, els primers 60 dies no sortíem de la cel·la, una cel·la detres per tres, pràcticament en captiveri com els animals, sense parlar, sense poder llegir, sense cap element que protegís la dignitat dels drets humans». 

Per a Guaidó, la llibertat de Zambrano no és conseqüència de les incipients enteses entre el Palau de Miraflores i una facció opositora ni una «gentilesa de la dictadura» sinó «una victòria de la pressió ciutadana i internacional», així com del lapidari informe presentat per l’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, la xilena Michelle Bachelet.

«Ho vam dir: mai haurien hagut d’estar entre reixes. És un èxit dels que no ens rendim». Al seu tornGuaidó va agrair a la UE el reconeixement a l’Assemblea Nacionalque encapçala i que acaba de ratificar-lo en el càrrec com l’únic «poder legítim» de Veneçuela. La UE va remarcar també que la negociació és l’«única via pacífica i sostenible per sortir de la crisi».

La petició de la UE

Mentrestant, la flamant Mesa Nacional de Diàleg va convidar la UE a «contribuir positivament amb aquest esforç i mantenir l’equilibri que demana aquest històric moment». Els seus participants esperen a més «que recolzi les vies pacífiques de solució política acordades entre veneçolans i valori apropiadament els resultats» aconseguits fins al moment.

«LaMesa Nacionales manté oberta a la incorporació dels diferents actors nacionals, convida també la comunitat internacional a acompanyar i conèixer aquest mecanisme, amb visió d’obertura i amb la transparència més gran per part dels qui han demostrat una preocupació genuïna pel benestar del nostre país», assenyala el comunicat conjunt.

Notícies relacionades

Com a conseqüència dels primers acords el Govern es va comprometre a fer canvis en elConsell Nacional Electoral (CNE), garanties en les futures competicions i l’alliberament de detinguts per raons polítiques iniciada amb Zambrano. L’oficialisme retornarà al Congrés a ocupar els seus grups. En el moment que això passi, s’espera que el Tribunal Suprem aixequi les sancions per desacatament que pesen sobre el Parlament.

Zambranova anunciar que en els pròxims dies es reunirà amb els representants del sector opositor que va firmar l’acord amb el madurisme. No obstant va remarcar que la crisi política ha de resoldre’s a través de «la consulta sobirana» i s’ha de «crear les condicions» per a la participació en els processos electorals.