LLUITA MEDIAMBIENTAL

Human Right Watch denuncia que màfies intimiden i maten els defensors de l'Amazònia

Més de 300 persones han perdut la vida en l'última dècada per conflictes per l'ús de la terra i recursos al bosc més gran del món

deforestacion-amazonia

deforestacion-amazonia

1
Es llegeix en minuts

L’oenagé Human Rights Watch (HRW) ha alertat de l’ús de la intimidació i la violència per part de xarxes de criminals contra els defensors de l’Amazònia  que proven de frenar la desforestació i ha assenyalat que el Govern està fracassant a l’hora de protegir les dues coses.

A l’informe Las màfies de la selva tropical: Com la violència i la impunitat impulsen la desforestació de l’Amazònia brasilera, l’organització documenta com la tala il·legal per part de xarxes criminals i els incendis forestals estan relacionats amb actes de violència i intimidació contra els defensors de l’Amazònia.

En aquest sentit, el document acusa l’Estat de fracassar a l’hora d’investigar i perseguir aquest tipus de delictes. «Els brasilers que defensen l’Amazònia s’enfronten a amenaces i atacs de les xarxes de criminals que estan involucrades en la tala il·legal», ha manifestat el director de Drets Humans de HRW, Daniel Wilkinson.

«La situació només està tornant-se pitjor sota la presidència de Jair Bolsonaro, l’assalt sobre les agències mediambientals del qual està posant la selva i les persones que viuen allà en un perill molt més gran», ha asseverat.

Morir per defensar el bosc

L’oenagé considera que les xarxes criminals tenen la capacitat logística de coordinar l’extracció, el processament i la venda de fusta mentre despleguen homes armats per intimidar i, en determinades ocasions, fins i tot matar aquells que proven de defensar el bosc.

El passat 23 de setembre, Nacions Unides va celebrar una reunió per parlar dels esforços a escala global per mitigar el canvi climàtic. El Brasil, per la seva part, s’havia compromès el 2016 a eliminar la desforestació il·legal a l’Amazònia de cara al 2030.

Segons HRW, més de 300 persones han sigut assassinades durant l’última dècada en el marc de conflictes perl’ús  de les terres i recursos de l’Amazònia. En aquest sentit, l’oenagé ha afirmat que la impunitat es deu en gran manera al fracàs per part de la policia per dur a terme investigacions adequades.

Notícies relacionades

El text destaca la tasca de lescomunitats indígenes i els residents a nivell local a l’hora de frenar la desforestació i alertar les autoritats de la tala il·legal.

«L’impacte dels atacs contra els defensors de l’Amazònia al Brasil s’estén molt més enllà d’aquesta zona», ha expressat Wilkinson. «Fins que el país abordi la violència i la llacuna legal que facilita la tala il·legal, la destrucció del boscmés gran del món continuarà», ha afegit.