EL REGNE UNIT, EN UN DILEMA

Johnson no descarta una nova suspensió del Parlament

El Tribunal Suprem examina si la decisió del tancament va ser un abús de poder

zentauroepp49891538 file photo  british prime minister boris johnson leaves afte190917184925

zentauroepp49891538 file photo british prime minister boris johnson leaves afte190917184925 / Yves Herman

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson podria ordenar una nova suspensió del Parlament després del 14 d’octubre, que és quan venç l’actual. «Esperarem a veure què decideixen els jutges»,va respondre ahir el primer ministre britànic ambiguament a la tornada del seucalamitós viatge a Luxemburg. Quan els jutges del Tribunal Suprem li van preguntar directament sobre aquesta possibilitat, l’advocat del Govern, Lord Richard Keen, va al·legar que això és alguna cosa que ha de decidir el primer ministre. Keen havia indicat prèviament que Johnson «prendrà les mesures necessàries per complir qualsevol declaració de la cort».

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem del Regne Unit va començar ahir a avaluar si Johnson va actuaril·legalmental tancar el Parlament britànic durant cinc setmanes i si va cometre abús del seu poder com a primer ministre. Els 11 jutges, tres dones i vuit homes, que representen la màxima autoritat judicial del país, estan examinant les apel·lacions a dues sentències contradictòries. La del Tribunal Superior de Londres va sentenciar en favor del Govern. El seu argument és que la prerrogativa, el mecanisme per suspendre el Parlament, és polític i els jutges no han d’intervenir. No obstant, el màxim tribunal civil a Escòcia va sentenciar contra l’Executiu i va declarar il·legal la decisió de Johnson. El Tribunal Suprem tindrà l’última paraula a la vista que s’ha d’estendre fins dijous.  La decisió final d’aquest conflicte constitucional pot tenir un gran impacte en el futur del ‘brexit’ i del primer ministre.   

Abús de poder

L’advocat de l’empresària i militant contra el ‘brexit’ Gina Miller, Lord David Pannick, que havia perdut el seu cas al tribunal de Londres, va obrir la sessió. «Identificar si el poder ha sigut utilitzat amb un propòsit valgut és una qüestió legal, no política», va declarar. «Cap primer ministre ha abusat del poder d’aquesta manera, almenys durant els últims 50 anys, decretant una suspensió excepcionalment llarga». Pannick també va remarcar que el primer ministre no havia presentat cap prova al Tribunal Suprem justificant la seva decisió.