INESTABILITAT INTERNACIONAL

El preu del petroli es dispara després de l'atac a l'Aràbia Saudita

El mandatari nord-americà va dir que està «carregat i llest» per respondre a aquestes accions però va assegurar que espera informació de Riad per començar a actuar

crudo / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cru Brentcru Brent, de referència a Europa, pujava un 10,5% en el mercat de futur de Londres arran dels atacs del cap de setmana contra les principals refineries saudites.

El petroli de l’International Exchange Futures, per entregar al novembre, cotitzava al començament de la sessió d’aquest dilluns en 66,56 dòlars, davant els 60,23 dòlars al tancament de divendres passat.

Els preus de l’or negre s’han disparat després que els atacs amb drons contra dues refineries de l’Aràbia Saudita reduïssin en més d’un 5% el subministrament global del cru.

Setmanes de reparacions

Elgegant petrolier Aramco, el principal del món, ha indicat que passaran diverses setmanes fins que les seves instal·lacions tornin a operar amb normalitat, el que fa témer sobre les conseqüències que això pugui tenir en el subministrament de cru nivell mundial.

D’acord amb Aramco, els atacs –dels quals elsEstats Units han culpat l’Iran– han retallat aproximadament la producció de cru en uns 5,6 milions de barrils diaris.

Davant la inquietud sobre una escalada dels preus, el president dels EUA, Donald Trump, ha autoritzat l’alliberament de reserves de petroli del país per, en cas que fos necessari, garantir el subministrament mundial.

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va acusar directament Teheran dels atacs, si bé els rebels houthis del Iemen es van responsabilitzar dels fets el cap de setmana.

Trump va assegurar que està «carregat i llest» per respondre a l’atac contra refineries saudites i va dir que tot i que creu saber qui és el «culpable», està esperant la resposta de Riad per saber com procedir.

«El subministrament de petroli de l’Aràbia Saudita va ser atacat. Hi ha raons per pensar que sabem el culpable, estem carregats i llestos, pendents de verificació, però estem esperant a sentir del regne sobre quina creuen que va ser la causa d’aquest atac, ¡i sota quins termes procediríem!», va manifestar Trump a Twitter.

Utilitza termes militars

En el seu missatge vautilitzar el terme «locked and loaded» (en català, carregat i llest) que sol utilitzar-se en àmbits militars per dir que una arma està carregada, però Trump no va especificar qui creu que és el responsable dels atacs.

Aquesta és la resposta més dura de Trump als fets de dissabte passat a l’Aràbia Saudita, on dues refineries de la petroliera estatal Aramco, clau per al proveïment mundial de cru, van ser atacades amb deu drons, i van causar una reducció de prop del 50% de la seva producció.

Polèmica reunió amb l’Iran

L’ofensiva va ser reivindicada pelsrebels houthis iemenites, avalats per l’Iran; però el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va responsabilitzar directament la República Islàmica i va assegurar que no hi ha «evidències» que suggereixin que els atacs procedien del Iemen.

Les autoritats saudites estan investigant l’atac i encara no han assenyalat un culpable; mentre que el Govern iranià va negar qualsevol implicació en els atacs. Trump va continuar sense descartar la possibilitat d’una reunió amb el seu homòleg iranià, Hassan Rouhani, una cita que podria tenir lloc a finals de mes a l’Assemblea General de l’ONU a Nova York.

Sobre això, el mandatari es va limitar a carregar contra la cobertura mediàtica que ha rebut aquesta possibilitat: «Els mitjans de comunicació falsos estan dient que estic disposat a reunir-me amb l’Iran, sense condicions. Aquesta declaració és falsa (¡com de costum!)».

Reserves petrolieres

Notícies relacionades

Així mateix, Trump va intentar utilitzar Twitter, on té 63 milions de seguidors, per calmar els mercats, després que el barril de cru Brent es va negociar a 70,98 dòlars per barrils als mercats a futur de Nova York un augment del 18% respecte al tancament de divendres, quan era de 60,15 dòlars.

Just en el moment en què es donava a conèixer aquest augment, Trump va anunciar que havia autoritzatl’alliberament de reserves de petroli del país perquè, si és necessari, garanteixin el subministrament mundial, impactat pels recents atacs contra refineries saudites. Actualment, els Estats Units tenen guardats 630 milions de barrils de petroli per a casos d’emergència en unes enormes cavernes subterrànies a la costa del golf de Mèxic.