CONTROL PRESIDENCIAL

Macron utilitza una aplicació per seguir la feina dels seus ministres

El president francès els va amenaçar recentment amb una remodelació si no hi ha avenços en les reformes, segons 'Le Figaro'

zentauroepp49802331 french president emmanuel macron attends a round table meeti190916162425

zentauroepp49802331 french president emmanuel macron attends a round table meeti190916162425 / LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El president francès, Emmanuel Macron, està convençut que una de les raons de la crisi dels ‘armilles grogues’ té a veure amb la falta de resultats visibles de l’acció governamental, així que l’Elisi s’ha dotat d’un instrument peculiar per fer un seguiment de la feina dels ministres, segons explica aquest dilluns el diari ‘Le Figaro’. Es tracta d’una aplicació mòbil batejada ‘Quadro de comandaments de la funció pública’ que s’ha creat ‘ad hoc’ amb la finalitat de mesurar l’avenç de les reformes clau del mandat.

A l’introduir el nom d’un tema apareix un percentatge i una espècie de cursor que indica en quin punt de desenvolupament es troba cada dossier. Per exemple, el quadro de comandaments del Ministeri d’Educació assenyala que el nivell d’execució del pla de transformació és del 53%. Algunes mesures s’han complert al cent per cent, com prohibir l’ús del mòbil en les escoles, però d’altres, com diversificar el perfil del professorat, només han arribat a un 20%.

L’encarregat de l’app  –en la qual els ministeris han de bolcar en temps real l’evolució dels seus treballs– és el secretari general de l’Elisi, Alexis Kohler, juntament amb el director del gabinet del primer ministre, Benoît Ribadeau-Dumas, tot i que Macron té els codis d’accés i hi dona un cop d’ull regularment a través del seu mòbil o des del seu ordinador. Això és el que els va dir als membres del Gabinet el 4 de setembre passat, en el primer seminari governamental celebrat després de les vacances d’estiu, afegint una bona dosi de pressió als ministres.

Ultimàtum 

La cosa no va acabar allà. Segons ‘Le Figaro’ Macron els va llançar una seriosa advertència acompanyada d’un ultimàtum l’11 de setembre passat. «Podria haver canviat tots els que són en aquesta taula. Us he mantingut, però us he demanat canviar una mica. Si no canvieu seré jo qui us canviï!. Teniu dos mesos per donar un sentit al que feu, comunicar-ho i fer un seguiment de l’execució de les reformes!», els va dir.

El president admet que hi ha moltes iniciatives en marxa i que des de la seva arribada al poder el 2017 s’han llançat nombroses mesures però critica que l’actuació del Govern continuï sent invisible per a la majoria de l’opinió pública. «No soc aquí per fer el que vosaltres no arribeu a fer»,els va increpar. 

Notícies relacionades

L’aplicació mòbil no és l’únic mètode de l’Elisi per saber què passa amb cada reforma. Segons ‘La Lettre A’ els gabinets ministerials tindran un conseller encarregat exclusivament del seu seguiment. 

La reprensió de Macron als seus ministres coincideix amb l’inicid’un curs polític marcat per la reforma de les pensions, un dossier delicat que sembrarà la tardor de manifestacions i protestes. La seva impaciència té a veure amb el calendari electoral. El partit del president s’enfronta al març a unes municipals sense gairebé implantació territorial.