CONFLICTE INTERNACIONAL

Teheran assegura no tenir cap connexió amb l'atac a dues refineries saudites

El president iranià, Hassan Rouhani, afirma que Trump «mai diu la veritat»

El portaveu de Rouhani considera que les acusacions dels EUA «no tenen cap fonament»

zentauroepp49890935 topshot   from left  iranian president hassan rouhani  turki190916195137

zentauroepp49890935 topshot from left iranian president hassan rouhani turki190916195137 / PAVEL GOLOVKIN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Iran s’ha desmarcat de l’atac, aquest dissabte, contra dues refineries saudites –una és la més gran del món– i que ha provocat que, un dia, el preu del barril de cru s’apugi un 20%.

Els rebels iemenites houthis van reivindicar l’atac, però els Estats Units insisteixen que la reivindicació és una farsa: l’acció, segons Washington, la va fer l’Iran. «Condemnem aquestes acusacions, que són inacceptables i no tenen cap fonament», ha dit aquest dilluns el portaveu del Govern de TeheranAbbas Musavi, que també ha explicat que Hassan Rouhani, el president de l’Iran, quan viatgi la setmana que ve a Nova York per a l’Assemblea General de l’ONU, no es reunirà amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump.

Va intentar que ho fessin, fa unes setmanes, el president francès, Emanuel Macron, que va convidar el ministre d’Afers Exteriors iranià a la cimera del G-7 a BiarritzLa jugada de Macron, que va sorprendre el món sencer, ha acabat per fracassar.

Musavi va admetre el suport del seu país al «poble iemenita», en al·lusió als rebels houthis, però va subratllar que «atribuir a l’Iran aquest tipus d’atacs està en la línia de màximes mentides». «La guerra és entre els iemenites i els saudites i no té a veure amb la República Islàmica», va postil·lar el portaveu de Teheran.

Tensió amb els EUA

Rouhani també va censurar les acusacions del mandatari nord-americà. «En les seves paraules mai hi ha realitat; el president dels EUA va dir també que retiraria les tropes de Síria i segueixen allà. Mai diu la veritat. Així és i així continuarà sent», ha dit Rouhani aquest dilluns a Ankara, on ha viatjat per reunir-se amb Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, els seus homòlegs rus i turc, per tractar no aquesta última crisi al golf Pèrsic, sinó sobre la guerra de Síria.

Notícies relacionades

Pot ser que, portes endins, hagin discutit de veritat; portes enfora, no obstant, no han dit res nou. «La nostra plataforma és l’única que servirà per arribar a la pau a Síria, que ha de ser negociada. No pot ser assolida per la via militar. Per fer-ho, ens comprometem a crear un comitè constitucional per a la República Àrab de Síria i el retorn segur dels seus refugiats», ha dit Erdogan.

A l’agenda de les discussions, que no s’ha fet pública, hi havia amb seguretat un nom marcat en vermell: Idlib, l’última regió sota control opositor i amenaçada, en l’actualitat, de ser atacada pel règim de Bashar al-Assad i els seus aliats, Rússia i l’Iran. Erdogan intenta convèncer els seus dos homòlegs que parin l’ofensiva i li donin temps: el líder turc tem una nova onada de refugiats cap a les seves fronteres.