EL DRAMA MIGRATORI

Itàlia permet el desembarcament dels 82 migrants rescatats per l''Ocean Viking'

La decisió suposa un creu i ratlla després de 14 mesos de polítiques antiimmigratòries de Salvini

Un grup de països europeus han mostrat disponibilitat a acollir part dels immigrants

italia autoriza el desembarco de los migrantes del ocean viking / periodico

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Itàlia ha fet el primer pas en l’esforç per desactivar la política de ports tancats de Matteo Salvini i trobar una línia comuna europea sobre la immigració. El nou Govern italià, resultat d’una coalició del Moviment 5 Estrelles (M5S) amb els progressistes del Partit Democràtic (PD), ha autoritzat aquest dissabte el desembarcament a Lampedusa dels 82 migrants rescatats fa cinc dies en dues operacions al Mediterrani per la nau humanitària Ocean Viking, de les oenagés SOS Méditerranée i Metges Sense fronteres (MSF). 

La decisió suposa una aturada en els constants xocs sobre aquest assumpte amb la Unió Europea (UE) i es va adoptar després que un grup de països europeus mostressin disponibilitat a acollir part dels immigrants rescatats. Una renovada entesa d’Itàlia amb Brussel·les que les oenéges han qualificat com «una clara mostra de valors humanitaris» davant del drama migratori al Mediterrani central.

El canvi d’Itàlia, previst enl’acord de Govern entre els dos partits que integren l’actual coalició, arriba després d’una setmana en què la qüestió migratòria ha sigut objecte de diverses reunions del primer ministre italià, Giuseppe Conte. Dimecres, ja en plenes funcions després d’haver rebut un vot de confiança del Parlament, davant de la nova presidenta de la Comissió Europea, l’alemanyaUrsula von der Leyen. I dijous, ja a Roma, en una reunió amb els ministres involucrats en els desembarcaments delsmigrants rescatats al mar, en què van participar representants dels dos partits.

Mecanisme temporal

L’objectiu últim d’Itàlia, segons va remarcar Conte, és modificar el reglament de Dublín –que també critica sovint el Govern espanyol–, la legislació europea, que els sol·licitants d’asil presentin la seva petició al primer país de la UE al qual han arribat. Però anirà per fases, per la qual cosa, de cara a una nova gran reforma migratòria, Roma ha proposat concloure l’assumpte amb la posada en marxa d’un mecanisme temporal que permeti assignar «automàticament» un port de destinació i un país de destinació final als rescatats al mar. 

«Hi ha una gran disponibilitat per trobar un acord, encara que sigui temporal. Hem de superar aquesta gestió d’emergència», ha explicat Conte. Unes paraules que són una picada d’ullet a París Berlín, que ja els mesos passats van anunciar un preacord per a la col·laboració voluntària de 14 estats de la UE per acollir els migrants i evitar situacions de bloqueig. «Tindrem països disconformes a compartir els fluxos migratoris. Però aquells que no participaran tindran conseqüències a nivell financer», ha afirmat el dirigent italià. 

Empenta del PD

Notícies relacionades

La nova posició italiana respon així a una de les exigències del PD en les delicades discussions amb el M5S que van culminar amb la coalició de govern. «La nostra actitud és que els migrants rescatats al mar no poden estar massa temps sense un port de destinació. És inacceptable», explicava aquesta setmanaAndrea Marcucci, el cap del PD al Senat. 

«Itàlia i Malta poden ser ports de desembarcament dels migrants, però hi ha d’haver un sistema de quotes que asseguri que els rescatats siguin assignats immediatament també a altres països de la UE», va continuar Marcucci. El tema causa molta crispació enl’opinió pública italiana i ha sigut una de les claus de l’èxit de Salvini en els 14 mesos en què l’ultradretà líder de la Lliga va governar amb el M5S. Dit això, encara s’ha de veure si reprendran els operatius de rescat comunitaris, coordinats per Roma, com al seu moment ho van ser el Mare Nostrum Triton.