UN DIVORCI COMPLEX

El Regne Unit admet que el 'brexit' provocarà desproveïment

El subministrament de medicaments i aliments patiria per les restriccions a les duanes

zentauroepp49641652 london  united kingdom   31 08 2019   anti brexit protesters190831173729

zentauroepp49641652 london united kingdom 31 08 2019 anti brexit protesters190831173729 / VICKIE FLORES

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un‘brexit’ sense acord podria provocar desordres públics al Regne Unitdesproveïment de medecines, i un augment en el preu dels aliments  i el combustible, segons una anàlisi de riscos que va divulgar aquest dimecres el Govern britànic. L’Executiu s’ha vist obligat a revelar aquest document, fins ara secret, arran d’una votació al Parlament que va guanyar l’oposició dilluns passat. 

Les cinc pàgines que s’han fet públiques anticipen què passaria en el «pitjor escenari possible raonable» si el Regne Unit abandonés la Unió Europea el 31 d’octubre sense haver pactat abans les condicions de sortida amb Brussel·les. En aquest supòsit,l’intercanvi  de mercaderies a través del canal de la Mànega es reduiria fins a un 40% del flux actual des del primer dia, i les friccions comercials substancials als ports es podrien mantenir «fins a sis mesos».

Aquesta situació «tindrà un impacte en el subministrament de medecines i productes mèdics», subratlla el document. La majoria de les medecines que arriben al Regne Unit ho fan a través dels ports del canal de la Mànega, fet que les converteix en un producte «particularment vulnerable» als bloquejos que podria ocasionar un ‘brexit’ dur.

Menys varietat de productes

Sobre l’alimentació, el Govern preveu que decreixeria la disponibilitat d’alguns productes frescos, així com el d’alguns elements «crítics» per a la indústria, com ara ingredients bàsics, químics i envasos. Aquests factors no portarien a una falta d’aliments per a la població, però «reduirien la disponibilitat i la varietat de productes». També s’incrementarien els preus, la qual cosa «pot afectar grups vulnerables», assenyala el document oficial.

Un ‘brexit’ sense acord podria portar a «protestes i contraprotestes al llarg de tot el Regne Unit» que absorbirien «una important quantitat de recursos policials».

A l’abordar les dificultats que es podrien trobar els ciutadans a les fronteres després d’una ruptura abrupta amb la UE, el Govern britànic adverteix que les persones que viatgin cap a o des del bloc comunitari «poden estar subjectes a més controls migratoris a les duanes de la Unió».

Eldocumentdedica una secció aGibraltar, on espera interrupcions en el subministrament de mercaderies –inclosos aliments– i medicines, a causa de «la imposició de controls duaners a la frontera amb Espanya». Adverteix que es podrien produirretards de més de quatre horesa la frontera «durant almenys diversos mesos».

«Retards prolongats a la frontera a llarg termini poden tenir probablement un impacte negatiu en l’economia de Gibraltar», adverteix l’Executiu britànic.

31 d’octubre

Notícies relacionades

El primer ministre delRegne Unit, elconservador Boris Johnson, afirma que el país abandonarà la UE en la data prevista ara per ara, el 31 d’octubre, hagi arribat o no a un acord amb el bloc comunitari aleshores.

El Parlament ha aprovat una llei per forçar-lo a demanar una pròrroga d’aquest termini si no ha ratificat un pacte el 19 d’octubre, però ell afirma que no té intenció de sol·licitar aquesta extensió.