EL DILEMA DEL 'BREXIT'

Johnson silencia el Parlament sense aconseguir eleccions anticipades

El famós 'speaker' John Bercow anuncia que marxa i adverteix del risc de «degradar» la Cambra

L'oposició força l'Executiu a divulgar els detalls sobre el veritable cost d'un divorci dur

zentauroepp49786274 britain s prime minister boris johnson leaves downing street190909215057

zentauroepp49786274 britain s prime minister boris johnson leaves downing street190909215057 / TOBY MELVILLE

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Dilluns Boris Johnson va suspendre el Parlament de Westminster durant cinc setmanes. El tancament ordenat pel primer ministre silencia els diputats i evita nous debats sobre l’estratègia governamental de treure el Regne Unit de la Unió Europea el 31 d’octubre a qualsevol preu. La llei, que obligarà a demanar una ampliació en cas que no hi hagi acord, va superar l’últim tràmit, el segell reial, abans de la suspensió de les dues Càmeres. Els diputats també es disposaven a rebutjar, passada la mitjanit, i per segona vegada, la petició del primer ministre de celebrar eleccions el 15 d’octubre. El ‘brexit’ ha entrat en un nou impàs. El caos polític a Londres continua.

Dimissió de Bercow

La sessió maratoniana de comiat va començar l’anunci sorpresa de la dimissió de l’‘speaker’, l’‘speaker’John Bercow.Cambra dels Comuns perd el seu controvertit president. Bercow, una figura detestada pels conservadors extremistes del ‘brexit’ dur, simbolitza com ningú la lluita del Parlament i els diputats corrents al llarg dels últims tres anys de batalla, amb el govern de Theresa May primer i ara amb el de Johnson, sobre la interpretació del ‘brexit’.

Bercow va anunciar que el 31 d’octubre deixarà el seu lloc com a ‘speaker’, en què ha estat durant 10 anys, i de parlamentari, en què ha servit durant 22. «El 2017 l’hi vaig prometre a la meva dona i als meus fills i és una promesa que compliré», va afirmar amb els ulls envermellits. També va fer una advertència davant dels temps que s’acosten. «Degradar el Parlamentconstitueix un perill per a tots nosaltres», va afirmar. A les seves paraules va seguir una gran ovació i nombrosos tributs per la seva combativitat i dinamisme, una tasca que ha rejovenit la vida parlamentària. Des del Govern ja tenien a punt un pla per obligar-lo a marxar.

Documents compromesos

Johnson va optar per tancar el Parlament i així va renunciar a la possibilitat d’esperar fins dijous i tirar endavant una normativa amb què només hagués necessitat majoria simple per poder convocar els comicis. Al final va decidir no anar per aquesta via, perquè ni encara així aconseguiria l’aprovació. Amb el tancament, el primer ministre també volia evitar la publicació de dos documents compromesos per al Governque venien reclamant els diputats.

Però aquests no es van rendir. Amb el control del dia de l’última sessió a les seves mans, van esgotar al màxim el temps disponible, van introduir un debat d’emergència i van votar a favor, (311 contra 302), de forçar l’Executiu a divulgar els detalls de l’operació Yellowhammer (martell groc) sobre el veritable cost i les conseqüències reals d’un ‘brexit’ sense acord. També han de publicar els missatges privats dels consellers de Johnson sobre la prorrogació del Parlament.

Notícies relacionades

Si el Govern es nega a fer-ho, com ha donat a entendre, el cas pot acabar en els tribunals. Johnson sempre ha argumentat que el motiu de la suspensió era aclarir l’agenda per preparar el discurs de la reina. Els documents, no obstant, podrien confirmar la sospita que la veritable raó era evitar que el parlament obstaculitzi la seva estratègia per al‘brexit’.  Si això es comprova, el primer ministre s’enfrontarà a l’acusació d’haver enganyat la Cambra dels Comuns.

Proposta realista

Johnson havia començat la jornada a Dublín, en la seva primera trobada amb el cap del govern irlandès, Leo Varadkar, des que es va posar al capdavant de l’executiu el mes de juliol. El britànic va repetir que vol un acord i tot i que «les conseqüències del‘brexit’sense acord es poden afrontar», va assenyalar, «aquesta solució serà un fracàs polític de què tots seran responsables».  Varadkar va deixar clar que, «fins ara», no han rebut cap «proposta realista» per solucionar el problema de la frontera, que impedeix un pacte. La realitat és que Johnson ha sabotejat qualsevol solució al mostrar-se inflexible sobre el ‘backstop’, el mecanisme de garantia imposat per Brussel·les.