CRISI A L'EXCOLÒNIA

Els estudiants de Hong Kong formen una cadena humana en recolzament a les protestes

Joves de secundària es van afegir una vegada més a les manifestacions contra el règim xinès i l'ambient continua molt tens després que la violència pot aparèixer en qualsevol moment

los estudiantes de hong kong forman una cadena humana en apoyo a las protestas / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars d’estudiants de secundària, molts d’ells vestits amb uniformes i màscares, han format cadenes humanes a diversos districtes de Hong Kong per recolzar els manifestants antigovernamentals, després d’un altre cap de setmana d’enfrontaments entre la Policia i els manifestants.

Les estacions de metro tancades durant la jornada de diumenge passat per les protestes, han tornat a obrir, tot i que l’ambient al centre financer asiàtic continua sent tens.

Ingerència estrangera

El Govern de Hong Kong ha demanat als governs estrangers que no interferissin en els assumptes interns de l’antiga colònia britànica, després que milers de manifestants demanessin al president nord-americà, Donald Trump, que «alliberés» la ciutat. Els mitjans de comunicació estatals de la Xina han afirmat que Hong Kong és una part inseparable de la Xina i que qualsevol forma de secessionisme «serà sufocada».

Així, el diari ’China Daily’ ha assegurat que el fet que els manifestants hagin demanat Washington que aprovi una moció en recolzament a les protestes prodemocràtiques i en defensa dels drets humans, és un exemple que les autoritats estrangeres estan darrere de les protestes. A més aquest diari ha fet una crida als manifestants perquè deixin de «posar a prova la paciència» del Govern central.

Continuen les protestes

Els manifestants mantenen les mobilitzacions malgrat la decisió de la líder del Govern hongkonguès, Carrie Lam, qui dimecres passat va retirar íntegrament el projecte de llei que permetria les extradicions de Hong Kong a la Xina continental, origen de les protestes.

Aquestes mobilitzacions han paralitzat en algunes ocasions parts de la ciutat, un important centre financer asiàtic, pelsenfrontaments de carrer entre els manifestants i la Policia, que ha respost amb gas lacrimogen, gas amb pebre i canons d’aigua. Les detencions violentes de manifestants han cridat l’atenció internacional.

Antecedents de lluita social

Hong Kong va tornar sota sobirania xinesa el 1997 gràcies a un acord amb el Regne Unit pel qual la Xina es comprometia a mantenir el règim de drets i llibertats del qual havia disfrutat el territori durant el domini colonial, la qual cosa va donar lloc al principi d’’un país, dos sistemes’.

Notícies relacionades

En els últims anys, els hongkonguesos han pres els carrers de forma massiva per preservar aquest estatus especial. Ja ho van fer el 2014, amb l’anomenada Revolució dels Paraigües, en la qual molts van veure la ’Primavera Xinesa’ tot i que finalment va ser desactivada.

Joshua Wong, un dels líders d’aquest moviment que va tenir lloc fa cinc anys, està cridat a comparèixer davant del tribunal dilluns per violar les condicions de la fiança després del seu arrest l’agost, quan va ser acusat d’incitar i participar en una assemblea no autoritzada.