GUERRA A ÀSIA CENTRAL

Trump cancel·la de forma abrupta les negociacions amb els talibans

El president nord-americà acusa els insurgents a l'Afganistan de ser incapaços de mantenir un alto el foc després d'un atemptat recent a Kabul

undefined49769720 corrects title of ryan mccarthy to under secretary of the ar190908193001

undefined49769720 corrects title of ryan mccarthy to under secretary of the ar190908193001 / Cliff Owen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, ha anunciat aquest diumenge, provocant sopresa general, que posava fi a les «negociacions de pau» amb els talibans, unes converses que s’havien iniciat fa un any i que semblaven ser molt a prop de concloure en un històric acord per a l’Afganistan.

El mandatari ha revelat que inicialment s’havia de reunir aquest mateix diumenge a la seva residència de Camp David, en el més absolut secret i per separat, amb el president del país centreasiàtic, Ashraf Ghani, tot i que també amb els «principals dirigents talibans», una trobada sense cap precedent, tot just uns dies abans del 18è aniversari dels atemptats de l’11-S. «Estaven de camí cap als EUA, però he anul·lat immediatament la reunió», ha assegurat Trump a través de Twitter.

La principal raó esgrimida pel president nord-americà per interrompre els contactes amb els insurgents afganesos és la violència, a la qual no semblen haver posat límit malgrat les converses en curs.  «Desgraciadament, per intentar incrementar la pressió de mala manera i amb coneixement de causa», els talibans han reconegut «un atemptat a Kabul» que ha provocat la mort a «un dels nostres grans soldats i a unes altres 11 persones», ha puntualitzat.

«Incapaços» d’acceptar un alto el foc

«Si són incapaços d’acceptar un alto el foc durant aquestes discussions de pau molt importants i, en canvi, són capaços de matar 12 innocents, això vol dir que no tenen els mitjans per negociar un acord significatiu», ha conclòs.

Els talibans han reaccionat amb amenaces gens velades cap als EUA. «Amèrica patirà més que cap altre; la seva actitud contrària a la pau serà més visible als ulls del món, i les seves pèrdues humanes i financeres augmentaran», ha advertit el moviment rebel, prometent «continuar la gihad» fins al «final de l’ocupació». 

Notícies relacionades

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia dels EUA, Mike Pompeo, ha intentat mantenir obertes les portes a una represa de les converses a condició que els insurgents afganesos «canviïn d’actitud» i «confirmin els compromisos que han adoptat». El president nord-americà «no reduirà la pressió», ha advertit. 

Les dues parts havien arribat a un «acord de principi» que havia de permetre la retirada dels 13.000 soldats nord-americans encara desplegats al país asiàtic, a canvi de garanties de què no es permetria a cap grup terrorista internacional utilitzar el país centreasiàtic com a trampolí per atacar els EUA o un altre país occidental.   

Temes:

Donald Trump