CONTROVÈRSIA AL REGNE UNIT

Cap a la tercera pròrroga del 'brexit'

El Govern de Johnson no ha presentat propostes per superar el bloqueig mentre a Brussel·les la paciència comença a esgotar-se

hacia la tercera prorroga del brexit / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Boris Johnson preferiria «estar mort en una rasa» abans que demanar una pròrroga del ‘brexit’. No obstant, això és el que reclama el Parlament britànic en una llei que la reina Elisabet II ha de firmar aquest dilluns i que barra el pas a un ‘brexit’ salvatge. Un nou ajornament de tres mesos, fins al 31 de gener del 2020, si el Govern britànic i els Vint-i-set no aconsegueixen tancar per al 19 d’octubre, un dia després que acabi a Brussel·les el primer Consell Europeu al qual assistirà el líder conservador britànic, un acord que permeti una sortida ordenada

1- ¿Quin és l’estat de les converses entre Londres i Brussel·les?

La situació és de paràlisi. «A Londres s’han tornat bojos i estan amb la seva pròpia narrativa, que té poc a veure amb la realitat», retreu una font europea. Johnson no només no accepta la salvaguarda irlandesa per evitar la tornada d’una frontera física a l’illa d’Irlanda (l’anomenat ‘backstop’), sinó que no hi ha presentat fins ara alternatives concretes i sembla entossudit a eliminar molts dels elements que garantiran un comerç sense friccions i a obtenir barra lliure quant a estàndards mediambientals o socials en el futur acord comercial, cosa que ha augmentat l’escepticisme i preocupació entre diplomàtics i funcionaris. 

2- ¿Han reprès les reunions?

A petició de Londres, l’equip de Johnson i el del negociador europeu, Michel Barnier, han començat a reunir-se dues vegades per setmana, però els avanços són nuls. «De moment no han presentat propostes» i «si no ho fan la nostra paciència s’acabarà. ¿Quin sentit té reunir-se si no hi ha res de què parlar?», es pregunten fonts europees.

3- ¿És possible posposar el brexit’?

Sí. El divorci ja s’ha retardat en dues ocasions. La data original de sortida era el 29 de març del 2019. No obstant, nou dies abans de la data la llavors primera ministra, Theresa May, va decidir sol·licitar-ne una primera pròrroga –fins al 30 de juny– davant del desgavell polític que hi havia a Londres. Els Vint-i-set hi van respondre positivament però oferint la data del 22 de maig si aconseguia ratificar aleshores l’acord de divorci i el 12 d’abril en cas contrari. Uns dies abans que expirés el primer termini, May en va demanar una segona pròrroga, de nou fins al 30 de juny. La resposta dels Vint-i-set va ser acceptar la sol·licitud però imposant la data del 31 d’octubre.

4- ¿Quins són els requisits per sol·licitar-ne una tercera pròrroga?

El Govern de Boris Johnson ha de remetre una carta en què sol·licita l’ajornament i explica els motius pels quals vol el temps extra. «Si arriba, els Vint-i-set l’hauran d’aprovar per unanimitat» però «hi haurà d’haver una bona raó», recordava aquesta setmana la portaveu de l’Executiu comunitari, Mina Andreeva

5- ¿Quina seria la resposta de la UE?

Fonts europees assumeixen que si arriba una petició, justificada per exemple per eleccions al Regne Unit, serà acceptada, tot i que alguns líders europeus, com el francès Emmanuel Macron, podrien elevar el nivell d’exigència i posar-hi condicions addicionals. «Ningú a la UE vol que se’l culpi d’un ‘brexit’ sense acord», així que si hi ha petició «crec que l’hi donarem», apunten fonts comunitàries. «Però el que importa serà la durada. No podem continuar així indefinidament. Tenim la qüestió de què passa amb el comissari britànic, amb les perspectives financeres o la resta de temes», afegeixen.

6- ¿Què passa amb el representant britànic en la Comissió Europea?

Notícies relacionades

L’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, va notificar a finals d’agost a la futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la intenció del Regne Unit de no nomenar cap comissari en el pròxim Executiu comunitari. Si la sortida es produeix el 31 d’octubre, no hi haurà problemes, però si els britànics es queden podria tenir repercussions legals i segons fonts comunitàries no els quedarà més remei que nomenar un representant. Experts com l’exeurodiputat Andrew Duff consideren, en canvi, que nomenar un grup de 27 comissaris en comptes de 28 no plantejaria problemes legals. 

7- ¿Demanarà Boris Johnson l’ajornament del ‘brexit’?

Probablement no. El primer ministre britànic, que fa tot just sis setmanes que ostenta el càrrec i va ser elegit líder del partit conservador amb la promesa de treure el país de la UE el 31 d’octubre, ja ha dit que no pensa anar a Brussel·les a pregar per una tercera extensió. Al contrari, vol eleccions anticipades el 15 d’octubre, per recuperar el seu marge de maniobra, tot i que l’oposició ha fet causa comuna per impedir-ho i garantir que si no hi ha acord hi pugui haver pròrroga. Segons la BBC, un grup de diputats de diversos partits han format un equip legal i estan disposats a portar el primer ministre davant dels tribunals si es rebel·la i no acata la llei.