POLÈMICA A WASHINGTON

Trump i el seu mapa manipulat de la trajectòria del 'Dorian'

El president dels EUA mostra una imatge falsejada per justificar la seva predicció que l'huracà afectaria Alabama

Washington (United States), 04/09/2019.- US President Donald J. Trump (R) and acting US Secretary of Homeland Security Kevin McAleenan (L) hold up a National Oceanic and Atmospheric Administration map of a previously projected path of Hurricane Dorian, while participating in a briefing on Hurricane Dorian in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 04 September 2019. Trump said the federal government will continue to monitor Dorian, which mostly spared Florida but is projected to potentially cause devastating winds, storm surge and flash floods in the Carolinas. (Inundaciones) EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Washington (United States), 04/09/2019.- US President Donald J. Trump (R) and acting US Secretary of Homeland Security Kevin McAleenan (L) hold up a National Oceanic and Atmospheric Administration map of a previously projected path of Hurricane Dorian, while participating in a briefing on Hurricane Dorian in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 04 September 2019. Trump said the federal government will continue to monitor Dorian, which mostly spared Florida but is projected to potentially cause devastating winds, storm surge and flash floods in the Carolinas. (Inundaciones) EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS / MICHAEL REYNOLDS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

El president dels EUA, Donald Trump, va exhibir un mapa aparentment manipulat de la trajectòria de l’huracà Dorian per insistir en la seva teoria que la tempesta va arribar a amenaçar l’estat d’Alabama, una cosa que contradiu les afirmacions del Govern i que podria suposar una violació d’una llei federal.

En un acte amb periodistes a la Casa Blanca, Trump va mostrar el que va descriure com una predicció meteorològica inicial del Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) sobre la trajectòria del ‘Dorian’.

El mapa corresponia, efectivament, a la predicció de l’NHC de dijous passat, que apuntava que el ‘Dorian’ es dirigia cap a Florida, però incloïa el que sembla un mig cercle negre dibuixat a mà sobre una part d’Alabama, en un aparent intent d’indicar que la tempesta podria haver perjudicat aquest estat.

"Sé que Alabama estava en la predicció original", va remarcar Trump.

Tuit erroni

El mandatari incidia així en l’afirmació que va fer diumenge passat, quan va tuitejar que Alabama "resultarà probablement (molt) més impactada del que s’ha pronosticat".

La branca del Servei Nacional de Meteorologia (NWS, en anglès) a Birmingham (Alabama) va contradir ràpidament Trump, a l’afirmar que aquest estat "NO patirà cap impacte relacionat amb el ‘Dorian’".

"El sistema (del ‘Dorian’) està massa a l’est" i el seu pas "no se sentirà a Alabama", va remarcar l’NWS.

Mai en els butlletins

Aquest estat del sud tampoc va aparèixer mai en cap dels butlletins de l’NHC, i quan Trump va publicar el seu tuit, diumenge, aquesta agència ja havia dit que l’huracà havia canviat la seva trajectòria i es dirigia cap al nord.

Però Trump va insistir aquest dimecres que, "tenint en compte algns escenaris originals, de fet era correcte que Alabama podria haver patit danys".

Tot i que no està clar si va ser el mateix Trump qui va manipular el mapa de l’NHC, aquest acte podria ser il·legal, ja que un apartat del codi legal nord-americà estableix multes i fins a 90 dies de presó per als qui "publiquin qualsevol predicció meteorològica" que "representi falsament" la informació emesa per les agències oficials.

Fora d’això, Trump va assegurar que el seu Govern estarà "preparat" per si és necessari compensar els agricultors que resultin afectats pel pas per la costa est dels EUA del ‘Dorian’, que va devastar al seu camí les illes d’Abaco i de Gran Bahama, a l’arxipèlag atlàntic de les Bahames.

Amb diners dels aranzels

Trump va indicar que el ‘Dorian’ pot tenir "algun impacte en les granges al llarg de la costa", però va destacar que la seva Administració té "molts diners" a causa dels aranzels que ha imposat a les importacions procedents de països com la Xina.

"Hem rebut molts milions de dòlars en aranzels de la Xina i tindrem molts diners per ajudar els nostres grangers de la costa si estan afectats", va puntualitzar el mandatari, que va opinar que la situació per a Florida serà millor del que pensaven.

Notícies relacionades

"Vam tenir sort a Florida", va assenyalar Trump, a l’indicar que la previsió inicial mostrava que afectaria directament aquest estat i Geòrgia.

El Centre Nacional d’Huracans (NHC) va informar aquest dimecres que l’huracà ‘Dorian’ es movia en direcció nord-nord-oest en paral·lel a la costa nord-oriental de Florida i que els seus vents se senten a una distància de 110 km.