Conte, segona part

El primer ministre va arribar al Govern amb un perfil tècnic, però s'ha convertit en un polític bregat

zentauroepp49714188 rome  italy   05 09 2019   italian prime minister giuseppe c190905192119

zentauroepp49714188 rome italy 05 09 2019 italian prime minister giuseppe c190905192119 / MAURIZIO BRAMBATTI

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

«Els esquemes ideològics del segle XX ja no són la clau adequada per comprendre la realitat». Això va explicar el  2018 Giuseppe Conte, de 55 anys, professor de dret privat i especialitzat en dret administratiu. Era el «tècnic» elegit per la Lliga i el M5S com a candidat a presidir el seu govern de coalició.

Un any després, i a causa dels litigis diaris entre els seus dos socis en el Govern, ha deixat de ser «l’advocat dels italians» per passar a ser un polític bregat. Les feridores frases utilitzades per acomiadar l’ultra Matteo Salvini en ple agost i en el Parlament no semblaven seves.

Té un fill de 10 anys i és seguidor del Roma. Utilitza sempre botons de puny i li agrada portar ‘pochette’. Les seves biografies expliquen que, a qui li contacta per SMS, respon: «Escriviu-me com si cada missatge costés 10 euros, us ajudarà a concentrar el pensament». És mesurat i equilibrat. Va néixer a Volturara Appula, a la profunda Itàlia de la província de Foggia. Va confessar que votava l’esquerra.

Notícies relacionades

L’experiència professional de Conte ha transcorregut en universitats italianes i estrangeres, com Yale, Cambridge, Malta, Pittsburg, Viena i La Sorbona. El seu curriculum ocupa 18 o 24 pàgines, segons el caràcter de lletra fet servir.

 «Un primer ministre sense poder»,  van titular fa un any els diaris italians, amb referència que no tenint cap experiència política, quedaria en mans de Di Maio i Matteo Salvini. Di Maio va justificar que «la institució crea el rol» i potser la profecia s’hagi complert.