Crisi migratòria

Grècia trasllada centenars d'immigrants del camp de l'illa de Lesbos cap al continent

El recinte allotja 11.000 persones, xifra que quadruplica el seu aforament

grecia traslada a mas de mil refugiados para descongestionar campamento en lesbos / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

Les autoritats gregues han començat a desplaçar centenars de demandants d’asil del camp de l’illa de Lesbos, que allotja 11.000 migrants i refugiats, una xifra que quadruplica l’aforament per al qual va ser construït.

Unes 635 persones, majoritàriament famílies, han emprès el viatge cap alnord de la Grècia continental en un barco de passatgers, la majoria dels quals han fugit de la guerra o la pobresa a l’Àsia, l’Àfrica i el Pròxim Orient.

Els cinc camps per a demandants d’asil de les illes gregues estan superpoblats, per la qual cosa el Govern grec va anunciar el 31 d’agost una sèrie de mesures per lidiar amb el problema, entre les quals hi ha el trasllat de persones al continent.

El camp de Moriacamp de Moria, una antiga base militar a Lesbos, ha sigut criticat per organitzacions de drets humans per les condicions de vida molt precàries en què viuen els immigrants. Actualment, aquest recinte allotja la quantitat més gran de gent des de fa tres anys, i la violència està a l’ordre del dia. Les dones del camp han relatat a les organitzacions d’ajuda que se senten insegures, i un noi afganès va morir el mes passat en una baralla.

Acord UE-Turquia

Més de la meitat dels56.000 migrants arribats a la costa nord mediterrània aquest any han sigut acollits a Grècia, que és la principal porta cap a Europa per als migrants sirians, afganesos i iraquians. La xifra sembla petita comparada amb el milió de persones que van fugir cap al nord d’Europa a través de Grècia el 2015, abans que la Unió Europea i Turquia tanquessin l’acord,  que va aconseguir tapar gairebé per complet aquest flux de migrants, encara que milers de persones continuen intentant arribar a Europa a través de la ruta dels Balcans i molts altres milers segueixen en territori grec.

Notícies relacionades

La setmana passada unes 7.000 persones van arribar a les costes de Grècia, el nombre més gran des que es va firmar aquest acord amb Ankara. Només dijous passat, 12 embarcacions van arribar a les platges gregues, amb més de 600 migrants i refugiats a bord, cosa que ha motivat el Govern a convocar una reunió d’emergència del Consell per a Afers Exteriors i Defensa.

Altres mesures que prendrà Grècia per lidiar amb la problemàtica de la superpoblació dels camps a les illes seran el control més intens de les fronteres i accelerar les deportacions d’aquells demandants d’asil amb sol·licituds rebutjades.

Temes:

Grècia