COMICIS DECISIUS

L'extrema dreta es dispara a l'est d'Alemanya

Malgrat el seu auge, AfD no aconsegueix el primer lloc ni a Saxònia ni a Brandenburg, on conservadors i socialdemòcrates mantindrien el poder

zentauroepp49664558 from l  board member of germany s far right alternative for 190901183919

zentauroepp49664558 from l board member of germany s far right alternative for 190901183919 / MICHAEL KAPPELER

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’extrema dreta ha tornat a assestar un nou cop sobre el tauler polític alemany. Com pronosticaven tots els sondejos, el partit Alternativa per a Alemanya (AfD) s’ha convertit en el gran vencedor de les eleccions que s’han celebrat aquest diumenge en els estats federats de Saxònia Brandenburg, a l’est del país, on han obtingut un 27,5% i un 24,5% dels vots, respectivament.

I és que tot i que, segons els sondejos a peu d’urna, no han aconseguit arrabassar la primera posició a conservadors (CDU) i socialdemòcrates (SPD), els ultranacionalistes certifiquen la seva rellevància política i la seva predilecció pels antics estats de l’Alemanya oriental. Encara que les seves xifres s’han disparat un 17,8% i un 12,3% respecte als anteriors comicis regionals del 2014, en els federals del 2017 ja van advertir del seu potencial amb resultats similars.

Cop per a la coalició de govern

Aquestes eleccions deixen l’enèsima lliçó que alguna cosa falla en el bipartidisme alemany. No obstant, malgrat el seu pitjor resultat històric, tant la CDU d’Angela Merkel  com l’SPD han aconseguit sobreviure i conservar una hegemonia als seus feus que els mantindrà en el govern.

A Saxònia els conservadors han retingut el poder amb un 33,5% dels vots mentre que els socialdemòcrates han reculat fins al 8%. A Brandenburg, els socialdemòcrates han fet el mateix amb un 26,5% de les paperetes mentre que els conservadors es queden amb un 15,5%.

Aquestes eleccions podien posar en perill l’executiu de Berlín. A mitjans d’octubre les dues formacions han de revaluar el seu acord de govern, i encara que tant la CDU com l’SPD tornen a dessagnar-se, aquesta primera posició dona presumiblement un respir que permetria mantenir la Gran Coalició intacta fins al seu final de mandat el 2021.

Auge verd

Tot i que el seu augment ha sigut inferior del que es pronosticavaEls Verds han crescut fins a un 10% dels vots a Brandenburg i un 9% a Saxònia. A aquestes xifres s’hi han de sumar grans resultats electorals en altres regions del país, que el situen ja com a principal referent del centreesquerra nacional, avançant un SPD en caiguda lliure.

Aquestes eleccions il·lustren especialment com el canvi de rumb verd és ja una enfortida realitat a tot Alemanya. Durant anys tant Brandenburg com Saxònia havien sigut un territori hostil per al partit. Això es devia al fet que les dues regions depenien significativament de la mineria del lignit, el carbó més contaminant. Pescar vots en aquest mar és una gran notícia per a una formació que passa de barallar-se per no perdre la seva representació parlamentària a l’est a convertir-se en soci clau de futurs governs.

Canvi de protesta

El progressiu abandonament de les mines després de la reunificació va contribuir a l’augment de l’atur en una zona del país ja marcada per la frustració i el descontentament. Aquestes condicions, així com el fet que es tracta d’antic territori de l’Alemanya socialista, van catapultar Die Linke, l’esquerra hereva dels moviments sindicalistes. No obstant, l’aparició d’AfD se li ha menjat part d’aquest vot protesta. Com a resultat, la formació s’ha desplomat al seu bastió, Saxònia, i a Brandenburg, i ha caigut fins al 10,5% dels vots.

Notícies relacionades

La fragmentació més gran de l’arc parlamentari dificultarà la formació d’un govern estable en els dos estats. I encara més si tenim en compte que tots els partits rebutgen pactar amb AfD, els grans vencedors. En aquest complex equilibri numèric els experts assenyalen que a Brandenburg es podria donar un tripartit d’esquerres entre l’SPD, Els Verds i Die Linke (com ja passa a la veïna Berlín), mentre que a Saxònia podria donar-se l’anomenada ‘coalició Kenya’ entre la CDU, l’SPD i Els Verds (com ja passa a la veïna Saxònia-Anhalt).

Sens dubte, la creixent influència d’AfD en aquests estats servirà per pressionar encara més els conservadors perquè abandonin el seu bloqueig i s’obrin a negociar. Els acords, com celebrava Andreas Kalbitz, líder ultra a Brandenburg, són només cosa de temps: “Tard o d’hora s’obriran a pactar amb nosaltres si volen sobreviure”.