80è ANIVERSARI

El president d'Alemanya demana perdó a Polònia per la segona guerra mundial

«Van ser alemanys els que van causar un crim contra la humanitat a Polònia», ha afirmat Steinmeier durant els actes commemoratius de l'inici de la contesa

Westerplatte (Poland), 01/09/2019.- Polish President Andrzej Duda (R) and German President Frank-Walter Steinmeier (L) light candles during a ceremony marking the 80th anniversary of the outbreak of World War II, at the Monument to the Defenders of Westerplatte in Westerplatte, Gdansk, Poland, 01 September 2019. World War II began when the German Navy destroyer ’Schleswig-Holstein’ fired on the Westerplatte fortifications at 04:45am on 01 September 1939. (Incendio, Polonia) EFE/EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI POLAND OUT

Westerplatte (Poland), 01/09/2019.- Polish President Andrzej Duda (R) and German President Frank-Walter Steinmeier (L) light candles during a ceremony marking the 80th anniversary of the outbreak of World War II, at the Monument to the Defenders of Westerplatte in Westerplatte, Gdansk, Poland, 01 September 2019. World War II began when the German Navy destroyer ’Schleswig-Holstein’ fired on the Westerplatte fortifications at 04:45am on 01 September 1939. (Incendio, Polonia) EFE/EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI POLAND OUT / GRZEGORZ MICHALOWSKI (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president d’Alemanya, Frank Walter Steinmeier, ha demanat perdó a Polònia, en el 80è aniversari de l’inici de la segona guerra mundialpel perjudici causat a aquest país per la “guerra de destrucció massiva” llançada el 1939 pelnazisme.

“Van ser alemanys els que van causar un crim contra la humanitat a Polònia”, ha assenyalat el cap de l’Estat alemany des de Wielun (centre de Polònia), on aquesta matinada han començat els actes commemoratius de l’1 de setembre de 1939. Wielun va ser el primer objectiu del’Exèrcit nazi i allà ha tingut lloc aquest diumenge la primera cerimònia, passades les 04.00 de la matinada locals, hora en què es va produir l’atac, fa ara 80 anys.

“M’agenollo davant de les víctimes de l’atac a Wielun. M’agenollo davant de les víctimes poloneses de la tirania polonesa. I en demano perdó”, ha afegit Steinmeier, en alemany i polonès.

El president alemany ha acudit a l’acte acompanyat del seu homòleg polonès, Andrzej Duda, i tots dos seran, així mateix, els oradors principals de l’acte que tindrà lloc aquest migdia a Varsòvia.

Merkel i Pence

A les cerimònies a la capital polonesa també hi assistirà la cancellera alemanya, Angela Merkel, mentre que per part dels EUA participarà el seu vicepresident, Mike Pence, després que el president Donald Trump cancel·lés la seva presència pel pas de l’huracà ‘Dorian’ pel seu país. Així mateix, s’espera que acudeixin representants de 40 països de l’OTAN, la Unió Europea i el Partenariat Oriental (organització que inclou Polònia i altres països de l’antiga Unió Soviètica).

La cancellera Merkel serà l’única entre els principals líders europeus presents a la capital polonesa. La delegació espanyola estarà encapçalada pel ministre d’Exteriors, Josep Borrell, i el president del Senat, Manuel Cruz.

Notícies relacionades

Tot i que tradicionalment la commemoració sempre ha tingut lloc a la península de Westerplatte, a prop de la ciutat de Gdansk, símbol de la resistència polonesa, aquest any el Govern polonès ha escollit Varsòvia i la petita localitat de Wielun per als actes principals.

Les commemoracions a Varsòvia es tancaran amb un sopar de gala ofert pel president Duda, seguit, a les 20.00 hora local, d’un concert al Gran Teatre de l’Òpera dirigit pel mestre polonès Krzysztof Penderecki.