COMUNICAT

Els periodistes alemanys demanen protecció davant de les amenaces de l'extrema dreta

Les associacions exigeixen a Interior retirar del registre civil les adreces privades dels reporters que apareixen en «llistes de la mort» de grups neonazis

zentauroepp49594549 german interior minister horst seehofer attends the weekly g190830164916

zentauroepp49594549 german interior minister horst seehofer attends the weekly g190830164916 / ANNEGRET HILSE

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Som un objectiu del’odi  del’extrema dreta”.Així de contundents han sigut les principals associacions de periodistes d’Alemanya, que aquest dimecres van publicar una carta oberta al ministre de l’Interior, Horst Seehofer, exigint-li una protecció més gran dels reporters davant de les creixents amenaces de grups ultranacionalistes.

En un comunicat conjunt, organitzacions com l’Associació Alemanya de Periodistes o el Sindicat Alemany de Periodistes reclamen al ministre dues mesures clau. D’una banda, informar els reporters que figuren en aquestes llistes perquè siguin conscients que estan sota amenaça i proporcionar-los informació i recomanacions per a la seva seguretat.

Grups neonazis investigats com ‘Nordkreuz’ pretenien assassinar periodistes incòmodes, activistes i polítics favorables a l’acollida de refugiats. El 2017 una batuda va descobrir una llista amb 25.000 noms, tot i que van assegurar que l’amenaça “està descartada”. El Ministeri de l’Interior està obligat a informar les persones que apareixen en aquestes llistes, però només si els afectats ho sol·liciten, una cosa que dificulta el procediment.

Eliminar direccions particulars

De l’altra banda, sol·liciten eliminar les adreces privades d’aquests periodistes del registre civil. “En alguns estats federals, els professionals dels mitjans de comunicació han de demostrar en primer lloc un greu perill per a la seva vida i la seva integritat física perquè se’ls imposi una prohibició d’informació”, diu el comunicat. “Però llavors ja podria ser massa tard per protegir-se a si mateixos”.

Notícies relacionades

Després que es fes pública l’existència d’aquestes“llistes de la mort”el juliol passat,Seehofer va remarcar que “no hem de retrocedir davant d’uns intentsd’intimidaciótan pèrfids”. No obstant, en la seva carta, els periodistes alemanys critiquen que de vegades és la mateixa policia qui els fa retrocedir i els aconsellen “retirar-se del públic” per evitar amenaces. “Així fan que l’estratègia d’intimidació de la ultradreta sigui un èxit”, expliquen.

Davant del’auge de l’extrema dreta parlamentària i delsrecents casos destapats de terrorisme neonazi, els periodistes alemanys veuen com cada vegada més poden estar en el focus de les seves accions. La carta reivindica ara una màxima de qualsevol democràcia: “És indispensable que es garanteixi la seguretat dels professionals delsmitjans de comunicació perquè puguin exercir la seva professió sense traves”.