UNA ALTRA CRISI FINANCERA

L'Argentina reconeix que no pot pagar el deute extern

El Govern s'ha vist obligat a demanar l'ajornament dels seus compromisos a curt i llarg termini

Macri demana al peronisme compartir els costos polítics en nom de la governabilitat

argentina economy 21237-ae978

argentina economy 21237-ae978 / Natacha Pisarenko (AP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

“Ens vam fer càrrec del tema del deute per defensar l’estabilitat canviària”, va dir el president argentí Mauricio Macri després de demanar al Fons Monetari Internacional (FMI) i als seus creditors ajornar els seus compromisos externs i interns a curt i llarg termini. El dòlar segueix pels aires i accentua la devaluació. La crisi argentina va entrar en una nova fase, quan falten dos mesos per unes eleccions que ja han deixat Macri fora de carrera.

El Govern de dretes no vol quedar com l’únic responsable d’una situació que comença a provocar inquietuds més enllà dels mercats. “Tots els que ocupem d’una manera o una altra el rol de lideratge sabem el pes que té cada pas que fem i com incideix en el present i en el futur”. Macri va al·ludir al peronista Alberto Fernández, vencedor absolut de les primàries de l’11 d’agost i, segons totes les previsions, el gran favorit d’imposar-se en els comicis del 27 d’octubre. 

Les paraules “suspensió de pagaments” han tornat al llenguatge polític. Amb les arques del Banc Central exhaustes, cosa que el ministre d’Hisenda, Hernán Lacunza va anomenar“dificultats de liquiditat”, l’Argentina va tornar a ensopegar amb una pedra històrica i a reconèixer que no pot pagar el deute contret en temps rècord. Lacunza va parlar d’un “reperfilar” els venciments amb l’FMI previstos per al 2020 i el 2023. 

Per a la qualificadora de risc Standard & Poor, el país va entrar en "default  (suspensió de pagaments) selectiu". El Govern, ha assenyalat, "va estendre unilateralment els venciments de tots els papers a curt termini". Aquesta rebaixa en la qualificació dels bons es podria modificar quan les autoritats econòmiques expliquin millor de què es tracta la "reperfilació" dels venciments del deute.

Confessió d’impotència 

Notícies relacionades

L’FMI, que el 2018, després de la pressió de l’Administració de Donald Trump, va aprovar un préstec sense precedentsde 57.000 milions de dòlars, que el Govern va fer servir especialment per finançar la fuga de capitals, esperava en els últims dies una confessió d’impotència com aquesta. No obstant, l’organisme va dir que seguirà “al costat de l’Argentina en aquests moments difícils”.

El 2016, poc després d’assumir el càrrec, Macri va dur a termeel cicle d’endeutament més gran de la història argentina. A l’iniciar la gestió, el deute representava el 37,6% del PIB. Com que va demanar 188.000 milions de dòlars, actualment el passiu supera el 100%. El destí del Govern estava decidit des del moment en què la delegació del’FMIque va ser a Buenos Aires, va fer saber que tot podia empitjorar a causa que Macri havia perdut gran part del seu poder polític, i el 10 de desembre hi haurà un altre mandatari.