ESCALADA NUCLEAR

El Japó denuncia que Corea del Nord té míssils capaços de burlar les seves defenses

zentauroepp49274601 people watch a tv showing a file image of north korea s miss190731102638

zentauroepp49274601 people watch a tv showing a file image of north korea s miss190731102638 / Ahn Young-joon

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Corea del Nord compta amb míssils dissenyats per regatejar els sistemes de defensa japonesos. La revelació del ministre de Defensa, Takeshi Iwaya, remarca els riscos de l’estancament del procés de desnuclearització i evidencia el nerviosisme de Tòquio davant la flegma de Washington. Els japonesos, al cap i a la fi, són molt més a prop de les llançadores nord-coreanes que els nord-americans i ja han vist algun míssil volar sobre els seus caps.

La nova amenaça arriba després de l’anàlisi dels últims míssils. Els experts japonesos han detectat una inèdita trajectòria irregular que en dificultaria la destrucció per les plataformes Aegis que el Japó i els Estats Units han desplegat al mar Oriental. Els escuts compten amb radars per detectar llançaments hostils que es complementen amb la informació recollida per una xarxa de satèl·lits i una bateria de míssils interceptors muntats en camions o vaixells. Però els seus algoritmes presumeixen vols lineals i predictibles.

Dos anys enrere, quan Corea del Nord i els Estats Units s’intercanviaven amenaces diàries de destrucció imminent, els escuts antimíssils van recuperar una atenció inèdita des dels crus temps de la guerra freda. Ronald Reagan va emprendre el seu utòpic programa per blindar els Estats Units i els seus aliats de qualsevol projectil soviètic i Washington ha destinat des d’aleshores centenars de milers de milions de dòlars amb generoses partides d’Obama i Trump.

Resultats qüestionables

Washington ha rendibilitzat la inversió amb la comprensible por dels veïns de Corea del Nord. Aquesta setmana, en plena voràgine misilística, Tòquio li ha comprat equipament per als seus escuts per valor de 3.300 milions de dòlars.

Els sistemes Aegis, en qualsevol cas, han mostrat resultats qüestionables. Han abatut 35 de 42 míssils en assajos practicats en condicions ideals i és previsible que els encerts baixin en un escenari bèl·lic.

Tampoc tranquil·litzen els esforços nord-coreans per complicar la tasca de defensa. En les últimes setmanes va provar una llançadora múltiple que podria saturar les capacitats dels escuts i l’anàlisi d’imatges de satèl·lit suggereix que està construint un submarí. Els llançaments sota l’aigua eviten la fiscalització satel·litària i són molt difícils de detectar per endavant.

Notícies relacionades

Les set proves amb míssils de curt abast en un mes indiquen que la paciència nord-coreana per la falta d’avenços en el procés de desnuclearització s’esllangueix. Són anomenades d’atenció perquè Washington col·loqui l’assumpte entre les prioritats de la seva agenda però també permeten que Corea del Nord refini el seu arsenal. Aquesta febril activitat permet interpretacions oposades. A un costat hi ha Trump, qui ha desdenyat aquests míssils com a passatemps de Kim Jong-un. "Ha sigut molt directe amb mi... Li agrada provar míssils però nosaltres mai hem parlat de prohibir els de curt abast", va aclarir aquesta setmana. I a l’altre costat hi ha els seus assessors de seguretat, tots els experts, el Japó i l’ONU, per fer la llista curta.

Kim Jong-un es va comprometre amb Trump a evitar els assajos nuclears i els míssils de llarga distància amb teòrica capacitat de colpejar els Estats Units. Pyonyang ja ha suggerit que es replantejarà aquesta restricció i ha donat Washington fins a final d’any per aconseguir algun resultat tangible.