INCENDIS A L'AMAZÒNIA

Bolsonaro exigeix disculpes a Macron per acceptar l'ajuda del G-7

El president brasiler posa condicions per acceptar els 20 milions de dòlars oferts pels països més rics

brasil despliega a miles de hombres para combatir los incendios en la amazonia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha aclarit aquest dimarts que només està disposat a acceptar l’ajuda de 20 milions de dòlars acordada pelG-7 per ajudar a combatre els incendis a l’Amazones si el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, retira els "insults" que, diu, ha abocat en contra seu.

"En primer lloc, el senyor Macron ha de retirar els insults que va fer a la meva persona", ha assenyalat el mandatari brasiler, segons informa ‘O Globo’, recordant que el "va titllar de mentider". "Per conversar o acceptar qualsevol cosa amb França, tot i que sigui amb les millors intencions possibles, ha de retirar aquestes paraules", ha declarat a la premsa a la seva sortida del Palau d’Alvorada. "Primer retira, després ofereix i jo responc", ha resumit.

Bolsonaro manté així el seu pols particular dels últims dies amb Macron i ve a confirmar l’avançat per la premsa brasilera aquest dimarts: que el seu Govern estaria disposat a rebutjar l’ajuda oferta pels països més rics del món.

Divendres passat, una font de l’Elisi, i no Macron, va dir que França no estava disposada a recolzar l’acord assolit entre la UE i Mercosur "en la seva forma actual" després de constatar que Bolsonaro havia mentit respecte a les seves polítiques mediambientals.

Rerefons polític

"Tenint en compte l’actitud del Brasil aquestes últimes setmanes, el president de la República no pot sinó constatar que el president Bolsonaro li va mentir durant la cimera del G-20 a Osaka" el mes de juny passat, va dir la Presidència gal·la. "La decisions i paraules del Brasil en les últimes setmanes demostren que el president Bolsonaro ha decidit no respectar els seus compromisos climàtics ni comprometre’s en matèria de biodiversitat", va lamentar l’Elisi, recalcant que "en aquestes condicions, França s’oposa a l’acord amb Mercosur en la seva forma actual".

Els encreuaments de paraules entre els dos presidents davant dels incendis a l’Amazones han arribat al terreny personal, després que Bolsonaro fes un comentari despectiu sobre la dona de Macron a les xarxes socials. El president francès va demanar dilluns al seu homòleg que estigués a l’"altura" del seu càrrec.

Disculpes encobertes

Notícies relacionades

Bolsonaro s’ha referit aquest dimarts a aquest assumpte. Segons el mandatari, ell no va faltar al respecte a Brigitte Macron, sinó que l’únic que va fer va ser respondre a un seguidor seu perquè no "digués tonteries", i no es va ficar en la "qüestió personal".

Dissabte, un seguidor va publicar un muntatge fotogràfic de Macron i la seva dona i de Bolsonaro i la seva, molt més jove que la primera, al costat de la pregunta: "¿Ara entens per què Macron persegueix Bolsonaro?". L’ofensiu missatge no hauria transcendit si no fos perquè entre els comentaris –segons ‘O Globo’– n’hi figura un del president brasiler: "No l’humiliïs, home. Kkkkkkk".