CIMERA A BIARRITZ

Sánchez reforça el seu perfil internacional en el G-7

La Moncloa destaca que el president ha posicionat Espanya en les cites clau

L'assistència a l'Assemblea General de l'ONU queda en suspens per la investidura

undefined48714720 spain s prime minister pedro sanchez arrives for the europea190620154618

undefined48714720 spain s prime minister pedro sanchez arrives for the europea190620154618 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La presència de Pedro Sánchez en el G-7 aquest diumenge suposa un reconeixement al seu perfil internacional que arriba gràcies a la invitació del president francès, Emmanuel Macron, en un moment delicat per al líder socialista a l’arena estatal. El president accedeix al club polític en funcions més selecte després d’una investidura fallida i amb la repetició electoral com un núvol a l’horitzó. En aquest context, l’oportunitat d’intercanviar opinions amb mandataris mundials és especialment valorada a la Moncloa, que posa en relleu com Sánchez, en els seus escassos mesos al capdavant de l’Executiu, ha aconseguit posicionar Espanya en les cites clau per definir la política internacional.

Més enllà del reconeixement del paper de Sánchez en temes globals i del valor mediàtic de la seva presència, el president ha tancat dues reunions bilaterals. Com Espanya no forma part del G-7 Sánchez no assisteix a les reunions, però la invitació personal de Macron li permet acudir alsopar de gala d’aquest diumenge, en què el cap de l’Executiu espanyol veurà els mandataris mundials. El president francès ha tornat a mostrar la seva sintonia amb Sánchez, no només per la invitació, sinó perquè alguns dels temes sobre la taula seran algunes de les reivindicacions principals del socialista, com la taxa a les grans companyies tecnològiques.

Abans de sopar, es reunirà amb el ‘premier’ britànic, Boris Johnson, i amb el nou president del Banc Mundial, David Malpass.

El Govern preveu que amb el primer s’abordarà el ‘brexit’, ja que al cap i a la fi Johnson ja s’ha reunit per discutir la sortida del Regne Unit de la UE amb Macron i la cancellera alemanya Angela Merkel. L’especificitat amb Espanya serà el tema de Gibraltar però, en principi, l’Executiu espera que el primer ministre repeteixi el que ha defensat fins ara: que vol un acord de retirada diferent. L’agenda europea sobre el tema no es reprendrà fins al 17 i 18 d’octubre, quan se celebrarà el pròxim Consell Europeu a Brussel·les i, probablement, també una sessió extraordinària per abordar el ‘brexit’.

La cita amb el president del Banc Mundial a Biarritz, posposada des de l’últim G-20, podria concretar-se en assumptes de desigualtat i desenvolupament relatius a la situació d’Espanya com a frontera sud d’Europa.

23 de setembre

Notícies relacionades

L’assistència a l’inici del’Assemblea General de l’ONUqueda en suspens. El compromís continua figurant a l’agenda de Sánchez, però la data, el 23 de setembre, és espinosa. Aquell mateix dia expira el termini per a la formació de Govern.

Si abans no hi ha investidura aquell dia les Corts quedaran dissoltes i es convocarà la repetició electoral per al 10 de novembre. Tot i que la voluntat continua sent assistir a la cimera, com ja va fer Sánchez l’any passat, la Moncloa admet que fins que no s’aclareixi el panorama polític a l’arena estatal resulta impossible garantir la seva presència.