MARXA MULTITUDINÀRIA

Alemanya es manifesta contra l'ascens de la ultradreta

Fins a 40.000 persones protesten davant el racisme a Dresden, a l'est del país, a falta d'una setmana perquè AfD certifiqui els seus millors resultats en dues eleccions regionals

zentauroepp49544872 dresden  germany   24 08 2019   people attend a mass rally f190825162632

zentauroepp49544872 dresden germany 24 08 2019 people attend a mass rally f190825162632 / FILIP SINGER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La setmana que vel’extrema dreta alemanya estarà celebrant els millors resultats electorals de la seva història. Segons detallen tots els sondejos, Alternativa per Alemanya (AfD) es prepara per un nou ascens en els comicis que se celebren diumenge que ve als Estats de Saxònia i Brandenburg i en els quals apunten un 25% i 20% dels vots respectivament.

Conscients d’aquest imminent èxit, aquest dissabte fins a 40.000 persones de tot Alemanya es van congregar a Dresden per repudiar el racisme catapultat per AfD i defensar una societat tolerant amb la diversitat. "El racisme i la discriminació no tenen lloc en la nostra societat", ha remarcat Ario Mirzaie, coorganitzador de l’acte. "No deixarem que la ultradreta davant temes com l’Estat del benestar i la migració".

Sota el lema “Unteilbar” (‘inseparable’, en alemany), més de 400 organitzacions entre les quals figuren grups sindicals, de l’església, del moviment estudiantil i activistes climàtics van participar en la que ha sigut lamanifestació més gran que ha viscut la ciutat des de 1989. L’any passat la mateixa organització va reunir fins a 250.000 persones a Berlín.

A l’acte també van participar representants polítics dels socialdemòcrates, els verds i l’esquerra, però no de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), que governa a Saxònia. El ministre president Michael Kretschmer va recolzar la marxa tot i que va criticar la presència de grups antifeixistes. No obstant, el retret més polèmic va venird’Annegret Kramp-Karrenbauer, secretària general dels conservadors i herevad’Angela Merkel. "El futur es construeix amb coratge, no amb protestes", va tuitejar.

Auge ultra

La localització de la protesta no és fútil. Capital saxona, Dresden és considerada com un dels epicentres de l’extrema dreta alemanya. Va ser aquí on va néixer el moviment islamòfob Pegida en què AfD es va recolzar per impulsar-se electoralment. No sense raó, Saxònia és el segon ‘land’ alemany on hi ha més manifestacions de grups ultranacionalistes, nativistes i fins i tot neonazis i el segon on es registren més atacs a ciutadans estrangers.

Notícies relacionades

Aquest diumenge vinent Saxònia celebra unes esperades eleccions en les quals AfD apunta fins al 26% dels vots. Si ho aconsegueix aquest seria el seu millor resultat a tot Alemanya, un ascens de més de 16 punts que li permetrien ser la segona força de l’Estat a molta distància dels seus perseguidors.

Tot i que apunta a un 31% dels vots, la victòria de la CDU serà amarga. La forta baixada electoral pronosticada dificultarà als conservadors formar govern. La creixent influència d’AfD complicarà encara més aquesta tasca i pot donar ales a les veus que demanen trencar el cordó sanitari amb els ultres i teixir una aliança. La cúpula del partit s’hi oposa, però una nova victòria ultra tensarà més la corda.

Temes:

Alemanya