Reconeixement merescut

Homenatge als espanyols que van participar en l'alliberament de París

La ministra de Justícia participa en els actes commemoratius del 75è aniversari que se celebren a la capital francesa

zentauroepp49533193 files  in this file photo taken on august 26  1944 us soldie190824204504

zentauroepp49533193 files in this file photo taken on august 26 1944 us soldie190824204504

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Un mural de l’artista d’origen granadí Juan Chica Ventura reconstrueix el camí que van seguir els carros de combat de la Novena companyia de la Divisió blindada del general Leclerc quan, la nit del 24 d’agost de 1944, els seus homes van ser els primers a entrar a París per alliberar la capital francesa de l’ocupació nazi.

Era ‘La Nueve’, formada per 150 republicans espanyols exiliats del franquisme a qui la història oficial francesa ha mantingut durant molt temps en l’oblit. Setanta-cinc anys després, el mural inaugurat aquest dissabte en el número 20 del carrer Esquirol de París, en presència de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, els ret homenatge coincidint amb els actes commemoratius de l’efemèride.

 “Van donar la seva vida per la llibertat i pels valors democràtics que avui gaudim”, ha dit la ministra en la inauguració. Delgado ha ressaltat igualment la importància que el Govern de Pedro Sánchez atorga a la memòria històrica. “De vegades costa canviar el relat històric però, a poc a poc, es va obrint pas”, va afegir.

 “París! París ultratjat! París trencat! París martiritzat!  però Paris alliberat per si mateix”. Les cèlebres paraules del general De Gaulle obviaven la contribució dels nombrosos estrangers en l’alliberament, entre ells els espanyols.

La gran impulsora

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, d’origen gadità i neta de republicans, ha sigut la principal impulsora del reconeixement francès a ‘La Nueve’ en els últims anys. D’Hidalgo ha sigut la iniciativa de crear un jardí al costat del magnífic palauet que ocupa el consistori que porta com a nom “‘Jardí dels combatents de ‘La Nueve’” per rescatar la memòria de l’heroica avançada que va alliberar París.

“La majoria dels homes que componien ‘La Nueve’ tenien menys de 20 anys quan el 1936 van agafar les armes per primera vegada per defensar la República espanyola. Cap sabia llavors que els qui sobrevisquessin ja no les abandonarien fins a vuit anys després i que la nit del 24 d’agost de 1944 serien els primers en alliberar París”, recorda l’escriptora i periodista Evelyn Mesquida a ‘La Nueve, los españoles que liberaron París’, obra de referència sobre el paper dels espanyols en aquella gesta.

Aquest diumenge 25 d’agost, que és quan França celebra oficialment el dia de l’Alliberament, es retrà homenatge a la segona divisió blindada a la Porta d’Orleans, la mateixa per la qual van entrar a la capital seguits d’una‘desfilada de la llibertat’ fins a la plaça de Denfert Rochereau.

Dues figures heroiques

Allà, on se situava el quarter general del coronel Rol Tanguy, cap de les Forces Franceses d’Interior, s’inaugurarà oficialment el Museu de l’Alliberament de París, que recull la història d’aquesta gesta i de dues figures heroiques de la segona guerra mundial: Philippe Leclerc i Jean Moulin.

Notícies relacionades

Seguint el fil conductor d’aquests dos personatges, el museu ret homenatge a la memòria dels homes i dones que van participar a la Resistència.

Sense esperar l’arribada dels aliats que havien desembarcat dos mesos abans a Normandia, París es va revoltar l’agost de 1944 després de quatre anys d’ocupació alemanya. El 25 d’agost i després d’una setmana de vagues, barricades i combats als carrers, el general De Gaulle va arribar a la capital i va proclamar: “París alliberat”. La batalla de la capital va costar la vida a prop de mil membres de la Resistència, 130 soldats de la Segona Divisió i uns 600 civils.