Disputes polítiques

Youtube desactiva comptes que buscaven influir en les protestes de Hong Kong

La plataforma digital va informar que són 210 canals els que va cancel·lar ja que podrien tenir vincles amb el Govern de la Xina i que pretenien manipular la informació

afp 1jo7wv

afp 1jo7wv / ANTHONY WALLACE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portal de vídeos a internet Youtube, propietat de Google, va informar que ha desactivat 210 canals que buscaven influir en les protestes antigovernamentals que se succeeixen des de fa setmanes a Hong Kong.

La plataforma de vídeos va indicar que ha trobat que aquests canals actuaven de forma “coordinada” i d’acord amb les “recents observacions i accions en relació amb la Xina anunciades per Facebook i Twitter”, malgrat que Youtube està prohibit al país asiàtic.

Vincles amb el Govern xinès

Tot i que l’empresa no va explicitar qui es trobaven al darrere d’aquests canals, a l’establir paral·lelismes amb les investigacions de les xarxes socials, va suggerir que com en aquests casos, els responsables dels esmentats canals serien persones vinculades al Govern xinès.

“Vam trobar que aquests comptes utilitzaven xarxes privades virtuals (VPN) i altres mètodes per amagar el seu origen, així com altres activitats normalment associades a les operacions d’influència coordinades”, va apuntar el responsable del grup d’anàlisid’amenaces de la seguretat de Google, Shane Huntley.

Dilluns passat, Twitter va denunciar que havia detectat un esforç coordinatTwitter per part de 936 comptes amb origen a la Xina per deslegitimar amb informació falsa i comentaris incendiaris les protestes de Hong Kong.

Influència política

La xarxa social amb seu a San Francisco (Califòrnia, EUA) va titllar el fet d’“operació informativa amb recolzament estatal” i va explicar que els comptes buscaven “sembrar desavinences polítiques a Hong Kong” mitjançant la deslegitimització dels qui van sortir al carrer a protestar.

“Tenim proves precises que això és una operació amb recolzament estatal. Específicament, hem identificat grans grups de comptes que es comporten de forma coordinada per amplificar els missatges relacionats amb les protestes a Hong Kong”, va indicar l’empresa, que va suprimir els comptes.

Twitter està prohibit a la Xina pel Govern, de manera que els comptes es connectaven a la xarxa social mitjançant xarxes privades virtuals, tot i que algunes utilitzaven adreces IP no bloquejades.

Promoure la violència

La companyia que dirigeix Jack Dorsey va compartir alguns dels missatges llançats per aquests comptes, en els quals es mostraven imatges de violència i desperfectes al mobiliari públic suposadament causats pels manifestants i se’ls acusava d’estar bojos o de rebre diners “dels dolents”.

A més dels 936 comptes que formaven part de la campanya contra els manifestants, Twitter també va suspendre de forma proactiva i abans que comencessin a operar a gran escala200.000 comptes més que va detectar que havien sigut creats per “amplificar” aquests continguts.

Notícies relacionades

Per la seva part, Facebook, la xarxa social més utilitzada del món i que també està prohibida a la Xina, va indicar aquell mateix dia que també havia eliminat set pàgines, tres grups i cinc comptes d’usuaris pel mateix motiu, després d’haver sigut informada per Twitter sobre la campanya.

“Tot i que les persones que duien a terme aquesta activitat van provard’amagar la seva identitat, la nostra investigació va trobar vincles amb individus que formen part del Govern xinès”, va apuntar el cap de polítiques de ciberseguretat de Facebook, Nathaniel Gleicher.