Desastre ambiental al Brasil

Bolsonaro acusa Macron de colonialista per opinar sobre els incendis a l'Amazònia

França i Irlanda s'oposen a ratificar l'acord entre la UE i el Mercosur a causa de la política ambiental del Brasil

Segons Macron, Bolsonaro l'ha mentit. El fill del president, el diputat Eduardo Bolsonaro, li va dir "idiota"

afp 1jp235

afp 1jp235 / JACQUES WITT (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha anunciat aquest divendres la seva intenció d’enviar l’Exèrcit a l’Amazònia per combatre les flames que s’escampen amb voracitat a l’Amazònia i a altres estats brasilers. Mentre els avions hidrants i les forces s’allisten, el Govern d’ultradreta ja es troba immers en una guerra retòrica amb França i altres països de la UE per les conseqüències ambientals de la seva política. Emmanuel Macronva advertir que sota les actuals condicions París s’oposa a l’acord de lliure comerç entre la UE i el MercosurMercosur. "Tenint en compte l’actitud del Brasil en les últimes setmanes, el president de la república assenyala que el president Bolsonaro el va mentir en la cimera d’Osaka (G20)". El primer ministre irlandès, Leo Varadkar es va pronunciar en el mateix sentit.

La "mentida" té a veure amb els suposats compromisos amb la lluita contra el canvi climàtic del capità retirat. En rigor, Bolsonaro està alineat amb Donald Trump en aquest tema medul·lar i en més d’una ocasió ha mostrat el seu desig de retirar el Brasil de l’Acord de París. Però els 76.720 focus d’incendi desencadenats al gegant sud-americà, un 85% majors que el 2018, s’han convertit en un problema que va més enllà de les seves fronteres. Quan dijous passat Macron va donar a conèixer la seva voluntat de discutir en el marc del G7 el desastre ambiental brasiler, Bolsonaro va dir que el seu homòleg francès busca un "benefici polític personal" que "evoca una mentalitat colonialista fora de lloc en el segle XXI". El seu fill, el diputat Eduardo Bolsonaro, a qui vol veure com a ambaixador a Washington amb la benedicció de Trump, va posar a la seva boca el que el seu pare no s’atreveix a expressar en públic.  "Macron és un idiota".

Abans que el diputat deixés anar la bravata i enmig dels últims preparatius de la cimera del G7, la cancellera alemanya, Angela Merkel, havia considerat que la situació a l’Amazònia reclamava una solució "urgent".  El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, també es va pronunciar a favor de discutir l’assumpte a la cimera. La ultradreta brasilera espera que Trump doni la cara per ells a Biarritz.

Malestar intern

Notícies relacionades

El malestar amb la negligència del Govern davant el desastre creix també amb força dins del Brasil. Marina Silva, exministra de Medi Ambient de Luiz Inácio Lula da Silva, de qui es va distanciar per no afrontar amb prou força la desforestació, va qualificar l’onada d’incendis de "crim contra la humanitat”.La veu de Marina Silva té un pes especial: ella va acompanyar des d’un primer momentChicho Mendes, l’activista que el 1988 va pagar amb la seva vida la lluita pacífica contra l’extracció de fusta i l’expansió dels pastius sobre l’Amazones. "Al llarg de la història del Brasil hem tingut conjuntures difícils, però aquesta és la primera vegada que va ser alimentada pràcticament i oficialment pel Govern".

La premsa comença a observar el desastre amb unanimitat crítica. "La retòrica de Bolsonaro sobre l’Amazones posa en risc la biodiversitat, la imatge i els negocis", va dir ‘O Globo’, el diari carioca que va apostar pel capità retirat en les eleccions del 2018. Per al columnista del diari paulista ‘Folha’, Vinicius Torres Freire, el Govern "va esfondrar" en pocs mesos "dues dècades de millores en la imatge internacional del Brasil respecte al medi ambient". Amb Bolsonaro ha començat, des de la campanya electoral que el va portar al poder, "la desforestació de la raó i les institucions, igual com l’incentiu a l’esperit de destrucció."

La NASA també contradiu Bolsonaro

Jair Bolsonaro va acomiadar les autoritats de l’Institut Nacional d’Investigació Espacial (INPE) per haver divulgat les imatges del desastre ambiental. La <strong>NASA </strong>ha arribat a conclusions més espantoses: la desforestació brasilera és un 84% més alta que l’any passat. Douglas Morton, el cap del Laboratori de Ciències Biosfèriques al Centre de Vol Espacial Goddard a Maryland, ha assenyalat que el foc té a veure essencialment amb la <strong>tala de boscos poc profunds </strong>i no amb la neteja de pastures o la crema de rostolls. "No hi ha prou combustible per generar aquestes columnes de fum si només es tracta de netejar la pastura", ha emfatitzat. D’acord amb Morton, citat pel diari paulista 'Folha', l’última vegada que els satèl·lits de la NASA van detectar una situació semblant es remunta al període 2002-2004, quan la desforestació anual superava els 20.000 km² per any i encenia les alarmes de l’ambientalisme.