REPARTIMENT ENTRE SIS PAÏSOS

L''Ocean Viking' desembarcarà a Malta

Els immigrants es repartiran entre sis països europeus: Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania

getthumbsbyfilename2

getthumbsbyfilename2

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les ONG que treballen amb el barco 'Ocean Viking', Metges sense Fronteres i SOS Méditerrané, estan més tranquil·les pels 356 migrants que van rescatar davant les costes de Líbia una vegada que s’ha anunciat el seu desembarcament a Malta i el seu posterior repartiment per sis països europeus. "Estem alleujats per aquestes 356 persones", va destacar Frédéric Pénard, portaveu de SOS Méditerranée, que va agrair a Malta, a la Comissió Europea i a aquests sis països (França, Alemanya, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania) la seva implicació per a la solució pactada.

Pénard va fer notar que la situació a bord "és molt precària" perquè alguns dels migrants van ser rescatats ja fa 14 dies, i dos estan sent tractats per malalties cròniques. Per això, va demanar que els estats europeus posin en marxa un dispositiu que tingui caràcter preventiu i permanent perquè no es torni a repetir el temps d’espera que s’ha viscut amb l’'Ocean Viking' i amb el vaixell 'Open Arms'.

A l’espera d’instruccions

El portaveu va dir que el barco encara no ha rebut instruccions de les autoritats malteses, i que està a unes 50 milles nàutiques de Malta. Segons el primer ministre d’aquest país, Joseph Muscat, seran embarcacions de la seva Armada les que aniran a buscar els migrants fins a aigües internacionals i els portaran a terra ferma.

Una vegada s’hagi produït aquesta operació, el barco humanitari haurà d’anar cap a un port encara per determinar per aprovisionar-se de carburant i queviures, així com per canviar una part de la tripulació, que es compon de 33 persones. El portaveu de SOS Méditerranée va indicar que "molt ràpidament" tornarà a les seves tasques de rescat al Mediterrani central, que considera una zona desatesa pels barcos oficials i on continua morint gent que es llança al mar.

El Govern francès ha anunciat aquest divendres que l’‘Ocean Viking’, que porta 356 immigrants a bord,atracarà a Malta, on desembarcarà aquestes persones que seran repartides entre sis països europeus.

El primer ministre maltès, Joseph Muscat, va informar a les xarxes socials que "després d’un debat amb la Comissió Europea i diversos Estats membres, a saber França i Alemanya, Malta va acordar formar part de la solució per a la paràlisi de l’'Ocean Viking', que compta amb 356 persones a bord, sense perjudicar la seva posició legal".

El mandatari va explicar que Malta traslladarà aquestes persones a vaixells de la seva Armada, fora d’aigües territorials, i els portaran "a terra ferma", on seran resituats entre els sis països esmentats. "Cap es quedarà a Malta", va apuntar el primer ministre.

Urgències a bord

Notícies relacionades

El 21 d’agost passat, SOS Méditerranée va advertir que l’embarcació necessitava una solució "ràpida" per desembarcar els seus 356 immigrants –entre els quals 103 menors, la majoria no acompanyats– i evitar que la situació degenerés a bord.

L’‘Ocean Viking’ va dur a terme quatre rescats successius entre el 9 i el 12 d’agost passats, i des d’aleshores esperava a una distància equidistant d’Itàlia i Malta que algun país europeu li autoritzés un port on poder desembarcar aquestes persones.