Open Arms no té por de les possibles sancions: «El rescat és una obligació, no hi ha alternativa»

GRAF8449. LAMPEDUSA (ITALIA), 20/08/2019.- Efectivos de la Guardia Costera proceden a la evacuación de 8 personas necesitadas de asistencia urgente que permanecían en el barco de la ONG española Open Arms, que sigue bloqueado desde hace 18 días frente a la isla italiana de Lampedusa. EFE/Francisco Gentico

GRAF8449. LAMPEDUSA (ITALIA), 20/08/2019.- Efectivos de la Guardia Costera proceden a la evacuación de 8 personas necesitadas de asistencia urgente que permanecían en el barco de la ONG española Open Arms, que sigue bloqueado desde hace 18 días frente a la isla italiana de Lampedusa. EFE/Francisco Gentico / Francisco Gentico (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Riccardo Gatti, cap de missió del’Open Arms, ha assegurat no tenir por de les conseqüències jurídiques i possibles sancions que es puguin derivar del rescat dels migrants al Mediterrani. “És una obligació de qualsevol barco; no hi ha alternativa si hi ha persones en perill”, ha explicat el número dos de l’ONG. Així ha respost Gatti a l’advertència de sancions realitzada per part de la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, davant de possibles incompliments de la legalitat. “Hem rescatat persones que estaven malament, i hi havia informes de metges i psicòlegs especialitzats que hi havia alerta sanitària a bord”, ha indicat.

Menyspreats per Itàlia i Espanya

Així mateix, ha lamentat el “menyspreu” sofert per part del Govern italià al prohibir-los desembarcar a Lampedusa i que ara desd’Espanya se’ls “amenaci amb una multa per haver complert una obligació”. Segons ha explicat Gatti, “el barco està confiscat per recollir proves i per trobar i definir les responsabilitats de les condicions de les persones que eren a bord a causa de tanta espera”.

Sobre les possibles conseqüències jurídiques, Gatti ha afirmat que no tenen por. “No hem comès cap irregularitat. Hem estat recollint tots els passos legals, el desembarcament no ha arribat per art de màgia. Hem seguit tota la normativa pretenent que es respectés tot. No tenim por, i el retard de 20 dies per dictar un port segur ha sigut per altres responsabilitats que ja es veuran”.

“Menyspreu per col·lectius humans”

Notícies relacionades

Ha insistit, a més, en els arguments de la Fiscalia italiana per autoritzar el desembarcament. “La Fiscalia ens ha dit que no és res contra nosaltres, per això el barco segueix sota el nostre comandament; arran de la nostra petició que s’aclarís si el que estava passant podia ser delicte, es va obrir una investigació contra Salvini”, ha explicat.

Finalment, el cap de missió de l’Open Arms ha lamentat que els governs de la Unió Europea “ataquin i es comportin de manera abusiva”. “Com es pot explicar que no es facin aquests rescats”, s’ha preguntat Gatti, per a qui “és d’una gravetat tremenda, decep i frustra que, els que haurien de vetllar per la vida de les persones, demostrin aquest menyspreu per col·lectius humans”.