CRISI POLÍTICA AL PAÍS TRANSALPÍ

El Partit Demòcrata ofereix formar govern a M5S a Itàlia

Progressistes i antisistema poden evitar la convocatòria d'eleccions i la probable victòria de Salvini

 

  / AFP / TIZIANA FABI

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El progressista Partit Demòcrata (PD) ha allargat la mà, aquest dimecres, als antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S) per formar un govern que duri tota la legislatura, fins al 2023, mentre el president de la República, Sergio Mattarella, prossegueix la consulta per resoldre la crisi de govern, que va començar dimarts amb la dimissió de Giuseppe Conte com a primer ministre. Formar un nou Govern evitaria la convocatòria d’eleccions, un escenari en el qual Matteo Salvini parteix amb clar avantatge per guanyar-les.

Les consultes presidencials acabaran aquest dijous i es reprendran la setmana que ve només si Mattarella es convenç que al Parlament hi ha una majoria alternativa a la de la Lliga i M5S. Els progressistes posen als antisistema –una espècie de Podem a la italiana—cinc condicions, votades unànimement per la direcció del PD, per pactar una majoria alternativa al govern populista, que tot just acaba de dimitir.

Les condicions

La primera és que la pertinença a la Unió Europea no sigui discutida. La segona, que els antisitema reconeguin el paper indispensable de la “democràcia representativa”, és a dir, d’un Parlament d’elegits que representen els electors i no fabulin amb l’anomenada “democràcia directa”, amb què uns quants poden decidir per tots. En la tercera, el PD demana que les mesures de desenvolupament econòmic que prengui el Govern siguin compatibles amb la “sostenibilitat ambiental”.

La penúltima condició és “un canvi en la gestió dels fluxos migratoris, que hauran de comptar amb el ple protagonisme d’Europa”, cosa que afecta Itàlia directament. Matteo Salvini, ja gairebé extitular d’Interior, ho va resoldre amb la política de “ports tancats”. Els progressistes demanen al M5S una redistribució automàtica dels migrats que trepitgin Itàlia com a primer país europeu.

Millora redistributiva

Notícies relacionades

L’última condició, de marca clarament d’esquerres, és que les mesures econòmiques i socials que es prenguin siguin totes en “clau redistributiva”, és a dir, que la riquesa que produeix el país sigui després redistribuïda, la qual cosa hauria de passar a través d’un millor estat del benestar social.

“És un deure manifestar disponibilitat a verificar si existeix la possibilitat de donar vida a una nova majoria parlamentària en condicions de donar respostes veritables i serioses als problemes del país”, ha dit Nicola Zingaretti, secretari del PD.