SIS MESOS DE PROTESTES

Un cervell per a la transició algeriana

L'advocat penalista Mustafà Bouchachi compta amb el recolzament popular per dirigir una nova etapa al país magribí

zentauroepp48415835 internacional mustaf  bouchachi  abogado penalista argelino 190816122942

zentauroepp48415835 internacional mustaf bouchachi abogado penalista argelino 190816122942

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa

Larevolució del somriure, sorgit el març aAlgèriades de la profunda ira després de l’intent del règim de presentar com a candidat presidencial, per cinquena vegada, l’expresident moribund i desbancatAbdelaziz Bouteflika,compleix sis mesos i ja s’ha convertit en la mobilització popular més gran viscuda al país magribí des de la seva independència. Aquest divendres, la indignació ha tornat a prendre els carrers per exigir la retirada de l’actual Govern i de la nova iniciativa de la Comissió Nacional de Mediació i Diàleg que busca negociar amb el règim una solució a l’actual crisi política i conduir el poble cap a les urnes. No obstant, els algerians rebutgen de manera frontal qualsevol data de convocatòria electoral sense obrir prèviament un procés de transició amb actors apartats del nucli dur de l’Administració.

Per a la gran majoria d’algerians, hi ha altres elits i activistes de la societat civil presents en les protestes que podrien liderar una transició i introduir al país en el camí democràtic. Entre ells,Mustafà Bouchachi, de 65 anys. Unadvocat penalistaalgerià reconegut per la seva defensa dels drets humans, sobretot durant els anys de la guerra civil algeriana. Bouchachi encarna l’experiència i el coneixement i, el més important, és lliure del pecat de la corrupció. Rep EL PERIÓDICO al seu despatx d’advocats, al centre de la capital algeriana.

Tot just començar a parlar, els ulls se li omplen de llàgrimes al veure un poble emancipat i al recordar la seva infància. Als sis anys es va quedar orfe, quan el seu pare va morir en laguerra de la independència. Va passar tota la infància en un orfenat. Sent només un nen va aprendre que la vida és lluita, mort, perill, por i solitud.

"Soc un etern militant"

Aquests mateixos sentiments encara l’acompanyen en l’edat adulta i li han servit per defensar des de la seva tribuna els drets i les llibertats dels ciutadans algerians. “Soc un etern militant que ha recolzat els oprimits, els periodistes, els sindicats i els islamistes injustament perseguits”, afirma Bouchachi. La seva entrada en política va ser efímera. Es va adherir el 2012 al partit FSS (Front de les Forces Socialistes) després d’anys d’exclusió. El seu combat jurídic, sempre al costat de les víctimes de l’Exèrcit, va fer que se situés en el flanc enemic del sistema.

"La celebració de les eleccions a Algèria és suïcida"

Mustafà Bouchachi

Advocat penalista algerià

“No és fàcil exercir la nostra professió en un país autoritari.I menys encara quan es defensa els militants del Front Islàmic de Salvació (FIS)”durant el període en què el règim militar va avortar el procés electoral que els va donar la històrica victòria. “Sempre dic que no importa el color polític de l’individu perquè al ser víctima del sistema, ha de ser defensat. Així,he defensat persones de la dreta, de l’esquerra, islamistes, sense prendre en consideració les seves ideologies”, explica.

L’advocat va aconseguir un escó en les eleccions legislatives del 2012, però al seure a la Cambra de Representants va veure que estava perdent el temps. "El Parlament era simbologia política, que no representava el poble sinó l’elit del Front d’Alliberament Nacional (FLN), el partit únic". Al descobrir, en poc temps, que el Parlament “no controlava, no proposava i encara rebent propostes ho rebutjava tot”, va decidir abandonar.

Legitimitat popular

Notícies relacionades

Bouchachi no volia veure afectada la seva imatge tota la vida. Va baixar del vaixell polític, es va desvincular del ‘lobby’ del sistema i va continuar la seva carrera jurídica. “He treballat molt de manera altruista, sobretot quan es tractava de joves arrestats per bolcar crítiques a les xarxes socials”, comenta.

“Aquest ha pogut ser un factor que em va permetre ser acceptat pels algerians”,respon l’advocat quan se li pregunta pels motius de la seva legitimitat popular com a cervell de la transició.Segons ell, una convocatòria electoral sense transició és “suïcida”. El poble exigeix un període de canvi sense cares marcades per lacorrupcióde l’antic règim. Bouchachi s’està preparant per formar part de la comissió independent i obrir l’etapa transicional capaç de crear una primera base política per tornar a fundar Algèria.

Temes:

Algèria