tensió a àsia

Detingut a la Xina un empleat del consolat britànic a Hong Kong

El funcionari va ser arrestat quan tornava a l'excolònia des de la ciutat fronterera de Shenzhen

La cap del govern hongkonguès ha fet una nova crida als activistes que organitzen les protestes

hong

hong / Kin Cheung (AP)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncilla

Un empleat del consolat britànic a Hong Kong ha sigut absorbit pel forat negre judicial xinès. La pista de Simon Cheng es va perdre fa dotze dies quan tornava a l’excolònia des de Shenzhen. “Preparat per passar la frontera... resa per mi”, va llegir la seva parella al mòbil. Les autoritats d’immigració hongkongueses li han confirmat que Cheng és sota “detenció administrativa” i que desconeixen on es troba i els càrrecs imputats. És poc probable que la seva desaparició combati les pors a l’excolònia cap a la tèrbola justícia del continent. En la llei d’extradició van germinar les protestes que han enfonsat l’illa en el caos en les últimes onze setmanes.

L’onada de protestes han enfangat les relacions diplomàtiques entre Londres i Pequín, amb la primera exigint el compliment de la fórmula “un país, dos sistemes” i la segona recordant que els temps colonials, per sort, s’han acabat. La Xina va detenir dos canadencs i els va acusar d’espionatge enmig de la tempesta desencadenada pel judici a Vancúver a Meng Wanzhou, alta executiva de la companyia tecnològica Huawei. La mesura va ser globalment interpretada com un càstig i l’últim episodi suggereix que la Xina persevera en l’estratègia.

Aquest cas és menys diàfan. Cheng és ciutadà hongkonguès i, segons la seva nòvia, mai es va significar a favor del bàndol antigovernamental ni va participar en les manifestacions. La llei xinesa permet la detenció incomunicada i sense presentar càrrecs d’un sospitós durant 15 dies. El desenllaç, doncs, no hauria de trigar gaire més.

Controls a la frontera

“Estem extremadament preocupats per la detenció d’un membre del nostre equip quan tornava a Hong Kong des de Shenzhen. Estem donant recolzament a la família i buscant informació a través de les autoritats de Hong Kong i la província de Guangdong”, ha assegurat aquest matí el portaveu de l’Oficina d’Afers Exteriors britànica.

La policia xinesa ha accentuat els controls en la frontera terrestre entre Hong Kong i Shenzhen, separades només 20 minuts amb tren. Els agents escruten els passaports amb més atenció i demanen al periodista occidental arribat de Hong Kong que mostri les fotografies del mòbil buscant material sobre les protestes. Aquells àgils tràmits en una de les fronteres amb més trànsit del país ara són més lents i feixucs.

L’episodi ha enterbolit una setmana raonablement assossegada. Les manifestacions del cap de setmana van ser les primeres en més d’un mes que no van acabar amb les litúrgiques pallisses entre activistes i policies. El govern illenc havia exigit el final de la violència per asseure’s a negociar i els activistes al·ludeixen a la massiva manifestació de diumenge com una legitimació per al diàleg. A l’excolònia queda un bri d’optimisme després de setmanes convulses, tot i que persisteixen els problemes de fons: moltes de les pretensions dels activistes són quimèriques i el Govern ni tan sols transigeix amb les raonables.

Entesa mútua

La cap de l’Executiu, Carrie Lam, ha tornat a proposar el diàleg que el bàndol contrari li ha denegat fins ara. Lam ha anunciat la creació immediata d’una plataforma ciutadana per atendre els laments. “Espero que aquest diàleg pugui aixecar-se sobre la mútua entesa i respecte i trobem una sortida per a Hong Kong”, ha aclarit.

Notícies relacionades

També ha anunciat que el Consell Independent Policial de Reclamacions contractarà experts internacionals per investigar l’actuació de les seves forces de seguretat i ha promès que l’informe estarà acabat en sis mesos. No és probable que la mesura acontenti els antigovernamentals, que exigeixen que una tercera part fiscalitzi el que interpreten com a brutalitat policial.

Les dues parts es van apropar a la tragèdia en els últims enfrontaments. Els activistes van afegir els còctels molotov a l’arsenal i els agents van respondre amb gasos lacrimògens en estacions de trens tancades i bales de goma disparades a poca distància.

Temes:

Xina Hong Kong