COMPAREIXENÇA A LA CAMBRA

Conte anuncia la seva dimissió i acusa Salvini d'«irresponsable»

El primer ministre italià considera que el titular d'Interior ha actuat «per interessos personals i de partit»

El líder de la Lliga: «Em sento un home lliure»

zentauroepp49499681 italian prime minister giuseppe conte reacts after deliverin190820211517

zentauroepp49499681 italian prime minister giuseppe conte reacts after deliverin190820211517 / ANDREAS SOLARO

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió. En un discurs davant del Senat, ha carregat durament contra el seu ministre de l’Interior i el líder de la Lliga, Matteo Salvini, a qui ha acusat d’“irresponsable” per haver provocat una crisi en el Govern.

Conte ha considerat que Salvini va presentar la moció de censura “per interessos personals i de partit”. “Les decisions de Salvini demostren una escassa sensibilitat”, ha afegit, abans de qualificar-les d’“irresponsables”.

En la segona part de la compareixença, Conte ha traçat un veritable programa de govern, com si es postulés a un segon mandat.

El primer ministre ha comparegut a la Cambra alta dues setmanes després que el líder de la ultradretana Lliga declarés trencada la coalició de govern amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) i presentés una moció de censura contra Conte.

El M5S va evitar la votació de la moció després d’unir els seus vots amb els del Partit Democràtic (PD) de l’ex primer ministre Matteo Renzi.

Resposta de Salvini

Després de conèixer la decisió de Conte, Salvini ha assegurat que se sent “un home lliure”. “Qui té por dels italians o és un home lliure”, ha afegit.

Notícies relacionades

Així mateix, ha enaltit la seva acció de govern i ha assegurat que després d’un any al capdavant d’Interior s’emporta “a casa una Itàlia més segura”.

En el debat posterior a la intervenció del primer ministre, Salvini ha fet referència a la crisi de l’‘Open Arms’ i s’ha mantingut inflexible: “Si es tanquen els ports, tancats es queden”. “La llibertat no consisteix a estar sotmès a un patró just –ha subratllat citant Angela Merkel–, Itàlia és un país lliure”.