Carmen Calvo, a l''Open Arms': "No podem portar els nostres ports a Itàlia"

La vicepresidenta del Govern diu que "no és fàcil entendre" que l'oenagé rebutgi una travessia a ports espanyols

zentauroepp49466307 graf7150 madrid  17 8 2019   uno de los 134 inmigrantes que 190817122638

zentauroepp49466307 graf7150 madrid 17 8 2019 uno de los 134 inmigrantes que 190817122638 / Francisco Gentico

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha recordat als responsables del’‘Open Arms’  que el Govern espanyol ha ofert totes les solucions al seu abast per facilitar el desembarcament dels ocupants de l’embarcació.

Per Carmen Calvo "no és fàcil entendre que aquests migrants que estan una situació molt difícil i tenen garantida una travessia a ports que estan preparats per a ells" no acceptin l’oferta d’Espanya. Aquest diumenge, el Govern de Pedro Sánchez, juntament amb l’Executiu balear, ha ofert aquesta nit a l’oenagé els ports de Palma o de Maó, després que Open Arms rebutgés una primera oferta de la Moncloa per desembarcar a Algesires (Cadis).

"Hem ofert el port més pròxim, no podem portar els nostres ports a Itàlia", ha insistit Calvo en una entrevista a la cadena SER recollida per Europa Press, en la qual ha preguntat "què li queda" al Govern espanyol.

Possibilitat descartada de Malta

Segons la vicepresidenta del Govern, el barco amb bandera espanyola va tenir també oportunitat de poder atracar a Malta, una cosa que tampoc va acceptar. "Aquesta solució hi era i vam estar treballant tota l’estona perquè el Govern de Malta sempre va dir que no es quedava amb els migrants, sinó que es fes el repartiment en què participava França, Alemanya, Romania, Luxemburg i Espanya".

No obstant, segons Calvo, l’‘Open Arms’ va decidir anar a Itàlia "amb el pronunciament judicial que el deixaven entrar en aigües italianes, però no aclaria si podia desembarcar, que és al que s’ha acollit Salvini".

Calvo ha instat la Comissió Europea a prendre una decisió sobre Itàlia per "saltar-se les lleis" i mantenir els ports tancats "contravenint totes les normes". 

A la pregunta de si la Comissió Europea hauria d’obrir un procediment d’infracció a Itàlia, Calvo ha insistit que la CE ha "de prendre decisions" perquè hi hagi una resposta coordinada en els rescats i en la política de fronteres.

Ports tancats

"Itàlia no pot tenir els seus ports tancats", ha reiterat la vicepresidenta en funcions, que ha deixat oberta la possibilitat de denunciar Itàlia davant del Tribunal internacional de Drets del Mar d’Hamburg.

Calvo ha assegurat que el Govern de Pedro Sánchez ha ofert tota mena d’ajuda, però ha reconegut que Espanya no pot transmetre a Europa el missatge que en la crisi humanitària "ens podem fer càrrec de tot".

Respecte a les crítiques del PP per oferir desembarcar a Algesires i no comptar per a això amb la Junta d’Andalusia, Calvo ha dit que es tracta d’una competència del Govern de la nació, no de l’autonomia.

Crítiques a De Quinto

I sobre les declaracions del diputat de Cs Marcos de Quinto que a Twitter parlava d’aquests "ben menjats" passatgers, Calvo ha considerat que es tracta de missatges d’ultradreta, que fan molt mal a les persones i retraten qui els fa, més que qui els dirigeix.

D’altra banda, la consellera d’Assumptes Socials i Esports del Govern balear, Fina Santiago, ha assenyalat aquest dilluns que, si l’‘Open Arms’ atraqués a Palma o Maó, els 107 immigrants que queden a bord serien distribuïts a Espanya i altres països europeus.

Notícies relacionades

En declaracions a IB3 Ràdio recollides per Efe, Santiago ha explicat que a les Balears se’ls oferiria en les primeres setmanes l’ajuda humanitària imprescindible, però després aquestes persones serien enviades a altres comunitats autònomes i altres països d’Europa.

La "prioritat" és el desembarcament d’aquestes persones recollides al mar Mediterrani, ha declarat Santiago, que ha afegit que a les Balears podrien quedar-se de manera permanent només alguns d’aquests immigrants.